Официалното откриване на Летния театър, истинският празник в духа на българската култура в деня на Независимостта, на 22 септември събра над 500 жители и гости на град и община Левски.

Бурни аплодисменти  и откриване на паметна плоча на Георги Парцалев от кмета на общината Любка Александрова и дарителят на паметната плоча Емил Йорданов, „един истински българин, които не само почита големите творци и актьори, но и дарява в родните им градове паметни плочи”, отбеляза Любка Александрова, белязаха началото на празника.

Мисията на Емил Йорданов да дарява паметни плочи на бележити артисти се е появила след ковид пандемията. Желанието му е следващото поколение  да знае, че тези хора са допринесли много за нашата прекрасна България. Той дари  и  паметната плоча на Григор Вачков поставена на читалището в село Трънчовица.

„22-ри септември 2022 г. ще остане в историческата ни  памет и с  откриването на новия  храм на културата и духовността – Летен театър към НЧ”Георги Парцалев-1901”в град Левски…”отбеляза Петя Чолакова-гл.експерт „Образование, култура  спорт” и приветства всички присъстващи.

Кметът на Община Левски, радетел за модерно културно развитие на общината, и Силвия Йорданова Председател  на НЧ „Георги Парцалев-1901”, прерязаха лентата и откриха Летния театър, прекрасен плод на съвместните усилия.

Духовният надзорник към Велико Търновската Епархия Руслан Личев  освети Амфитеатъра ,за да пребъде родолюбивото дело и Бог да е с нас.

Кметът на Община Левски ,Любка Александрова: „Днес е голям ден за нас! Голям празник за нас българите е деня на Независимостта на България, а за нас левчалии той е двоен празник, истински двоен ,духовен празник. Летният театър, за който мечтахме,който проектирахме ,за който работихме ,допускахме грешки и ги поправяхме ,вече е на лице. Добре дошли в този духовен храм, щастлива съм да видя ,че е пълен, скъпи левчалии. Надявам се да ви харесва и с радост да идвате винаги, когато  сцената ви призове с постановка, с концерт, или с друго културно събитие…”

Любка Александрова благодари от сърце от свое име и от името на всички на хората ,които с неуморния си труд  допринесоха Летния театър да стане факт: на проектантите  ДЕП-ЕЛИТ-ЕООД гр.СОФИЯ с управител инж.Димитър Ганчев и архитект Ирина Ангелова, на изпълнителите ТЕХНОСТРОЙ БЪЛГАРИЯ  ООД гр.София с управител Никола Николов и надзорната фирма МХ НАДЗОР -ООД  гр.Плевен с управител инж.Минчо Илиев.

Любка Александрова:„Летният театър беше сериозно предизвикателство и  го преживяхме за да сме сигурни ,че наистина го искаме .Радвам се , че го искахме ,че го отстояхме ,и че го имаме.На многая лета на нашия Летен театър и се надявам  да бъде културното, духовното сърце на нашия град.Благодарна съм ,че във връзка с откриването, левчалии присърце приеха каузата за събиране на средства за „Земляците”,за скулптурната композиция на големите творци на община Левски – Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков и вече са събрахме  над 10 хил.лв.заедно, няма по-хубава кауза ,която да усещаме ,че е обща и ние заедно работим за нея.От началото на инициативата, за месец и половина са се събрали 20хил.лв…”

За празничното събитие  поздравителни адреси са изпратени от канцеларията на президента Румен Радев, от Илияна Йотова, вицепрезидент на РБ, от зам. Областият управител Александър Трайков,  от  Лили Иванова, от Димитър Здравков, от Началник на кабинета на министъра на образованието и науката ,от Министерството на културата,

ТС „Сборенка” при НЧ „Георги Парцалев -1901”,носител на много отличия изпълни цената  с красотата на българските  ритми и багри .  

Химна на град Левски прозвуча  по време на кратка презентация за отминали години, в изпълнение на семейство Гарнизови.

 Уникалният  спектакъл „Осмото чудо” на  Национален Фолклорен Ансамбъл БЪЛГАРЕ, спектакъл ,който ни прави повече българи  с Художествен ръководител, продуцент и хореограф   Христо Димитров беляза официалния старт на сцената за култура , изкуство и вдъхновение –Летния театър в град Левски.

„За нас е огромна чест и привилегия да открием този Летен театър, още повече в чест на великия Георги Парцалев. Велики хора се раждат навсякъде в България и ние трябва да се стремим към това ,което са направили…”каза  Христо Димитров  и изрази радостта си ,че има управници ,като кмета на град Левски Любка Александрова, „невероятен кмет и дай Боже повече градове да имат такива кметове”с отношение към културата и обществения живот.Пожела в стила на Ансамбъл БЪЛГАРЕ на всички родопско дълголетие, македонска вяра и упоритост, шопско самочувствие и чувство за хумор,северняшка предприемчивост,каквато притежаваме в изобилие, доброжанско трудолюбие и тракийско материално благополучие.