Събитието бе открито от началника на РУО – Русе д-р Росица Георгиева. Специални гости бяха областният управител Анатоли Станев, председателят на Общинския съвет  Иво Пазарджиев и акад. Христо Белоев  - ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“.

 19 профилирани и професионални гимназии, както и средни училища, се включиха в тазгодишното издание. В следващите няколко дни на алеята пред хотел „Дунав“ бъдещите осмокласници ще могат да се запознаят с различните специалности и паралелки, в които могат да продължат обучението си.

С цел да улеснят учениците при избора им, на щандовете си образователните институции представят информация за учебните си програми, специалности, условия и материална база.

Традиционната Панорама на образованието предлага щандове, обособени в шатри, с възможност за по-мащабно презентиране на учебно-образователния процес, извънкласните дейности и цялостния облик на училищата. Щандовете на русенските учебни заведения очакват бъдещите възпитаници и техните родители, за да ги запознаят с перспективите за обучение с различни профили, насоки, личностно изграждане и кариерно развитие.

Професионалните гимназии ще дават среща на ученици и родители с бъдещи работодатели, които са институционално ангажирани с дуалното образование или традиционно поддържат връзка с учебните заведения, подготвящи кадри за конкретна сфера.