
На 28 август ще се проведе Открит ден в единствения в България Институт по лозарство и винарство/ИЛВ/ – Плевен.
Всяка година Откритият ден в ИЛВ – Плевен е посветен на определен сорт вино и за 2025-та година това е сортът „Гъмза“ с всичките му разновидности, познати в плевенския край.
Събитието ще се състои на 28 август 2025 г. - четвъртък, от 10:30 часа в ИЛВ – Плевен, който е държавно научно-изследователско учреждение в структурата на Селскостопанска академия към Министерството на земеделието и храните.
Подробности за предстоящото разкри за Дарик радио директорът на института, доц. д-р Емил Цветанов, който припомни, че миналата година Откритият ден в ИЛВ-Плевен беше посветен на сорта „Рубин“.
Той обясни, че началото на събитието е в 10:30 часа, когато в салона на института ще бъдат направени две презентации – едната за самия сорт „Гъмза“, а другата за вината от сорт „Гъмза“ и за обработката им с дъбова дървесина.
След това в залата на първия етаж ще бъде представена традиционната изложба на 40 сорта грозде, в която ще участват и колеги от Кюстендил и от Русе. Очаква се и участие и на колеги от Аграрния университет.
„Ще представим различни сортове, за да може всеки да ги види и опита – нещо което се случва много рядко, а и може би никъде другаде няма как да се види. Посетителите ще имат възможност да опитат 40 сорта и да добият представа са това богатство, което имаме в нашата страна“, каза доц. Цветанов.
След това програмата включва представяне на вина от сорта „Гъмза“, което традиционно ще се състои в двора на института, при малката изба. Там посетителите ще могат да опитат напълно безплатно различни вина от сорта „Гъмза“, предоставени от осем изби от Централна Северна и Северозападна България, включително и от Плевенския край. Сред тях са и членове на Сдружението на Дунавските винари, като се очаква участие и на винари от Централна Източна България, каза още директорът на ИЛВ-Плевен, доц. Емил Цветанов.
Опитвайки вина от общо девет сорта, гостите ни ще могат да усетят потенциала на всеки сорт, да ги разграничат съобразно региона, в който е отглеждано гроздето, както и подхода на съответния технолог, който прави виното.
Както миналата година, и тази ще има и сладолед от вино, този път от сортовете „Наслада“ – плевенски сорт, регистриран като такъв тази година, и „Мавруд“.
За първи път тази година в рамките на Открития ден в ИЛВ-Плевен в сътрудничество с Института по криобиология и хранителни технологии ще бъдат представени и три вида фрапе с вино. Подробностите за емулсията, съдържаща пробиотици и други съставки ще бъдат разяснени на място от специалист от Института по криобиология в София.