Монументът е поставен в центъра на пограничното село в община Бойница и е дело на Радослав Треилов.

Това е четвъртият паметник за последните четири години, който става факт благодарение на дарители, личен труд и средства от страна на младия общественик и родолюбец.

Паметната плоча е изписана с имената на загиналите 29 войници от селото във войните за Национално обединение на България и бе осветена от отец Илия.  

 Заместник областният управител на област Видин Ани Арутюнян приветства инициативата като отбеляза, че подвигът и саможертвата на героите от с. Периловец, дали живота си за свободата на Родината в Сръбско-българската, Балканската, Първата и Втората световна войни, трябва да се помни и предаде и на идващите след нас поколения. От името на областния управител Иво Атанасов и от свое име г-жа Арутюнян приветства каузата за съхранение на историческата памет в селото и пожела на жителите на Периловец да са все така активни и отговорни за добри дела, като ги увери, че в лицето на държавната администрация във Видин могат да срещат съдействие и подкрепа в реализирането на обществени каузи.

     Сред присъстващите на събитието бяха кметът на Бойница Анета Генчева,  кметски наместници в селата от общината, представители на Гранична полиция, жители и гости на с. Периловец. Децата от ДГ „Йонка Маркова“ в община Бойница се включиха в церемонията с изпълнение на песни и стихотворения.