Разследване, за което съобщава "Le Monde", разкрива, че в помещенията, предназначени от руснаците за задържане на украински затворници в някои от градовете, освободени при последната контраофанзива на Киев, са открити стаи, използвани за изтезания на затворници, предаде RaiNews.

Украйна е открила 10 стаи за мъчения в отвоюваната Харковска област

Акаунтът на украинското министерство на отбраната публикува снимки и видеоклипове на тези находки в Изюм и четири други отвоювани места. През последните дни в Изюм е открит масов гроб с над 400 трупа, някои от които със следи от изтезания.

450 тела са открити в масов гроб в украинския град Изюм

В Балаклия в подземие са открити "камера за мъчения" и няколко килии. Военнопленниците издълбават "Отче наш" на стената на една от килиите и са открити "инструменти", използвани за мъченията им.

Кметът на Изюм: Ексхумацията на телата ще отнеме седмици

Също така в Харков, съобщи президентът Володимир Зеленски, са открити повече от десет "камери за мъчения", докато контраофанзивата продължава.

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) събра показанията на жител на Купянск, който е бил измъчван от Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ).

"От тази стая винаги се чуваха много викове", споделя той. Според информация от украйнската служба всички, които са били разпитвани от служителите на ФСБ, разположени в окупирания Купянск, са били подложени на насилие и изтезания.

Свидетелят разказва, че по време на разпитите служителите на ФСБ заплашват затворниците с екзекуция на минно поле и с избиване на семействата, останали под окупация.

Властите в Херсон препоръчват на хората да се евакуират през зимата

"По време на първия разпит ме биеха в продължение на 40 минути, измъчваха ме с електрошокове, стреляха по мен или с въздушен, или с газов пистолет, не знам - бях в торба... Биеха ме с тояги или железни тръби", разказва военнопленникът. 

Условията за задържане на незаконно задържаните украинци също са ужасни: 8 души са държани в малки килии, предназначени за двама души, без тоалетна.

Истински ли са труповете в Буча? Проверка на фактите

Конвенцията на ООН против изтезанията от 1984 г. осъжда тези практики, а Върховният комисар на ООН по правата на човека възнамерява да проведе разследвания на място.

Кремъл, както вече е направил за Буча, отрича всичко и говори за изкусно инсценирани фалшификати от страна на украинците.

Видео: Юрий Яковлев

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм