Деветгодишно момиче, изчезнало по време на семейно къмпингуване в северната част на щата Ню Йорк, беше намерено в безопасност в понеделник след двудневно издирване, предаде The Guardian. Шарлот Сена е открита "в добро здраве" и "заподозрян е задържан" във връзка с изчезването ѝ в събота вечерта, се казва в изявление на полицията на щата Ню Йорк. В началото властите не съобщават повече подробности.

Според щатската полиция стотици служители на правоохранителните органи, горски рейнджъри и други лица са претърсили част от територията на щата Ню Йорк, след като момичето е изчезнало, докато е карало колело в държавния парк "Мороу Лейк", на около 35 мили северно от Олбани. Полицията съобщи, че се опасява, че момичето е било отвлечено. Семейството на момичето е помолило обществеността да помогне за намирането на Шарлот, включително да предостави всякакви съвети на щатската полиция.

„Просто искаме тя да се върне в безопасност, както би направил всеки родител“, се казва в изявлението на семейството. „Нито един съвет не е твърде малък, моля, обадете се, ако знаете каквото и да било.“

В понеделник в издирването се включиха около 400 души, с повече от 100 от предишния ден, съобщиха от щатската полиция. Сред издирващите са щатската и местната полиция, горските рейнджъри, местните доброволци пожарникари и някои частни групи за търсене и спасяване, съобщиха служители. Властите са поискали помощ и от ФБР. Кати Хочул, губернаторът на щата, заяви в социалните мрежи, че е "изключително благодарна на полицията в Ню Йорк и всички наши партньори, които работиха неуморно, за да открият Шарлот и да гарантират, че тя може да се върне безопасно у дома при семейството си".

До понеделник издирването обхващаше 74 километра, като голяма част от района беше силно залесена. Полицаите създадоха няколко контролни пункта по криволичещите селски пътища около парка. Те спирали шофьорите и ги питали дали познават семейството, дали са виждали момичето, показвайки снимка, или дали имат друга информация, която може да помогне на издирването. Освен това са накарали някои шофьори да отворят багажниците си. Паркът остана затворен заради издирването, а служителите помолиха гражданите, които се появиха с надеждата да помогнат, да стоят настрана и да оставят издирването на професионалистите. Федералните власти също така издадоха временно ограничение на полетите над парка с цел безопасност на въздушните операции на правоприлагащите органи.

Шарлот, четвъртокласничка от близкия Грийнфийлд, е карала колелото си около къмпинга в парка заедно с други деца, когато решила да повърви малко сама. Родителите ѝ се разтревожили, когато тя не се върнала след 15 минути - каза Хочул на брифинг в неделя. Майката на момичето се обадила на 911, след като велосипедът ѝ бил намерен около 18,45 ч. в събота.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм