На 8-и декември отбелязваме празника на българските студенти, който за първи път беше утвърден през 1903 година.

История на празника

През 1897 година министърът на просвещението професор Иван Шишманов поднесъл въпроса за установяването на специфичен празник за първото Висше училище в България.

На заседанието си от 2 ноември 1902 година Академичният съвет на Висшето училище избира деня на просветителя Св. Климент Охридски - 25 ноември (съответстващ на 8 декември според новия стил) - за свой празник.

Първото отбелязване на празника се е състояло през 1903 година в салона на читалището "Славянска беседа" в София. През 1905 година, в Правилника на Висшето училище, което вече се именува Софийски университет "Св. Климент Охридски", се появява текстът, утвърждаващ 25 ноември като патронен празник на университета.

След въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 година, годишният празник на университета се премества с 13 дни напред и започва да се чества на 8 декември. Така, Софийският университет утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност.

След отменянето на празника през 1944 година и замяната му с 17 ноември като Международен ден на студентската солидарност, традицията отново се възстановява през 1962 година. След 1968 година, когато Българската православна църква възстановява стария стил на Юлианския календар, денят на Св. Климент Охридски отново става 25 ноември.

Академичният съвет на Софийския университет решава да отдели патронния празник на висшето училище от общия на студентите - 8 декември и определя за свой официален празник 25 ноември. Този ден е посветен на патрона на Софийския университет - Св. Климент, архиепископ Охридски.

8 декември продължава да бъде светска дата и събира българските студенти в един от техните най-обичани празници.

Днес в България има около 200 000 студенти, които се обучават в 52 висши училища в стотици специалности, разпределени в 52 професионални направления.

С настъпването на този вълнуващ празник за българските студенти, едно голямо "Честито!" от екипа на darik.bg. Нека този ден бъде пълен с радост, вдъхновение и гордост за постиженията ви. Студентските години са време на усъвършенстване и израстване.

Продължавайте с ентусиазъм и любов към знанието! Дерзайте, бъдещи лидери и иноватори!

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм