“Образованието и бизнес развитието са нещата, които дърпат Пловдив напред и са основен икономически двигател“. Това заяви зам.-кметът по образование, бизнес развитие и европейски политики Владимир Темелков по време на форума „Среща на бизнеса в Пловдив и региона“, организиран от в-к „Капитал“ и Община Пловдив. Той подчерта, че стремежът на новата администрация ще бъде да се създадат предпоставки за запазване на бъдещата работна ръка чрез различни инициативи, които да превърнат града в по-привлекателно място, където те да развиват своята бъдеща кариера. Този процес ще започва още от училище, като ще се засили фокусът върху дуалното обучение, тъй като то дава реална възможност на учениците да се докоснат до финалния продукт. „В Пловдив има близо 34 000 студенти, които трябва да бъдат привлечени да останат в града и да развиват своята кариера тук“, обясни Темелков. Като приоритет той открои още и нуждата от надграждане на звеното за бизнес развитие към Община Пловдив. „Ще направим всичко възможно да улесним процесите за бъдещите инвеститори, за да бъдем пълноправен партньор на тези бизнеси“, заяви зам.-кметът и допълни, че за това е необходимо и бързото въвеждане на географска информационна система.

=========================

Центърът на Пловдив е мястото с най-висока концентрация на сгради с обществени функции, училища и туристически посещения. Много са стартиралите проекти, които трябва да бъдат завършени в този мандат. Два от най-мащабните - Дондуковата градина и Небет тепе, ще бъдат открити до пролетта на следващата година. Това заяви в интервю за Дарик радио Георги Стаменов, който започна трети мандат като кмет на най-стария пловдивски район – „Централен“. До края на 2027-ма г. темата за местата в детските градини и ясли ще е затворена за „Централен“, заяви още в ефира на Дарик Стаменов.

================================

Студентският съвет при Университета по хранителни технологии в Пловдив за девета поредна година организира кампанията "Празнувай отговорно!". Инициативата е по случай 8-ми декември – студентския празник и стартира след тежък инцидент, при който студенти изгубиха живота си, припомни председателката Лидия Георгиева. Тази година кампанията се провежда под мотото: „Празнувай отговорно! Не карай пил!“ и се подкрепя от известни артисти у нас. Зад инициативата застават още Националното представителство на студентските съвети (НПСС), Български Младежки червен кръст (БМЧК), кметът на Пловдив Костадин Димитров. Активно се включват и пловдивските университети.

Полицията ще се грижи за спокойното протичане на студентския празник. В рамките на набелязаните мерки за обезпечаване на сигурността, от пловдивската дирекция на МВР са провели редица срещи с местната власт и частните охранителни фирми. Обсъдени са начините за координация и взаимодействие за недопускане на сериозни нарушения на обществения ред и пътната безопасност. Предвидено е осезаемо полицейско присъствие в районите на хотели, къщи за гости, заведения и нощни клубове, където се очаква да има масови събирания. Униформените ще следят за недопускане на нарушения на скоростните режими, управление на МПС след употреба на алкохол и наркотици. При натоварен трафик екипите ще регулират и подпомагат движението по основните пътни артерии. ОДМВР – Пловдив апелира студентите за разумно и безопасно поведение!

И Областната дирекция на МВР в Смолян стартира специализирана полицейска операция за студентския празник 8-ми декември. Тя ще продължи до 10 декември на територията на цялата област. Предвижда се в близост до хотелите, заведенията и курортните ядра, където младежите ще празнуват, да има засилено полицейско присъствие. 

===============================

Между 15 и 20 см е образуваната снежна покривка в Пампорово, а снеговалежът продължава, информират от Планинската спасителна служба. Минус 6 градуса е минимална температура, измерена тази сутрин в курорта. От „Пампорово“ АД планират да се включат и системите за изкуствено заснежаване в следващите дни, ако се задържат ниските температури. Курортът е пълен с групи от студенти, празнуващи 8 декември. Денят на откриването на ски сезона в Пампорово все още не е уточнен, но прогнозите са за края на следващата седмица при благоприятни метеорологични условия. Ранните резервации показват повишен интерес към курорта в сравнение с миналата година. Ръст на записвания се наблюдава по отношение на британски, ирландски, балкански и български туристи. На този етап движението на моторни превозни средства в региона се осъществява в нормален порядък. Има въведени ограничения единството по направленията Момчиловци - Момина вода и Лъки - Рожен, където се забранява движението на автомобили с ремаркета и полуремаркета, информират от Областно пътно управление.

==================================

Дядо Коледа, концерт на деца и утвърдени изпълнители, трепетно очакване и ведро настроение предхождаха запалването на коледната украса в Панагюрище снощи. Стотици жители на общината бяха заедно на централния площад „20-ти април”. По средата концертът беше прекъснат от 6-годишния Божидар, който се качи на сцената с подарък за Дядо Коледа. Минути след това кметът на община Панагюрище Желязко Гагов приветства събралото се множество. „Днес заедно с Вас отваряме нова книга. Ще се опитаме да запълним нейните страници заедно. Нека в нея запишем нещата, които забравихме да направим миналата година,  думите, които забравихме да изречем, любовта, която забравихме да покажем. Тази книга се казва „Възможности за Панагюрище“, а нейната първа глава – „Запалване на светлините за идващите празници“. И се надявам да влезем в Новата година със сърца, изпълнени със светлина и благодарност“, каза кметът и натисна бутона на цветните лампички. Концертът продължи с още музика и танци и завърши с магията на българското хоро.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров