Страх, много суеверия и постоянна тревожност изпитват някои хора в петък, 13-и. Мнозина се отказват да пътуват, най-вече със самолет, отлагат ангажименти и се стремят на не предприемат нищо на смятаният за фатален ден, пише БГНЕС.

Злокобните събития от петък 13-и - някои очакват и края на света

Има няколко хипотези за "очернянето" на иначе стандартната дата в календара. Една от тях е свързана с това, че на тайната вечеря присъстват общо 13 души - Исус и 12-те апостоли. И до днес у много народи съществува поверието 13 души да не сядат заедно на маса. Предателят Юда идва последен, 13-и. Други припомнят, че Спасителят е разпънат именно в петък.

Суеверието вероятно има връзка и с лунно-слънчевия календар, който трябва да има по 13 месеца в някои години, докато Григорианският и лунният ислямски календар винаги имат по 12 месеца в годината.

Седмичен хороскоп: Везните да предприемат пътуване, нови връзки за Близнаците

Други поверия разкриват, че лошата си слава числото 13 дължи на древен скандинавски мит. 12 богове празнували във Валхала, дома на бог Один. Пакостливият бог на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-и гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур.

В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ият в групата е самият дявол.

Китай посреща Годината на тигъра (снимки и видео)

Повече от 80% от небостъргачите в света нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13 - 12,5 или 12А звучи доста по-нестресиращо.

Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, казва, че страхът от петък 13-и измъчва между 17 и 21 милиона американци.

Годишен хороскоп за 2023: Семейни сътресения при Овните и нова работа за Раците

Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника. Психолози са установили, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет. Една четвърт от анкетирани асоциират числото 13 с лошия късмет. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък, 13-и.

А ако искате да преживеете най-добре деня, направете нещо, което обичате и което ще ви разсее от страховете ви, съветват експерти.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм