Общинският съвет във Варна отхвърли тегленето на банков кредит за реализиране на мащабна инвестиционна програма на Двореца на културата и спорта. Това стана на извънредно заседание на местния парламент.

Предложението не събра необходимия брой гласове, въпреки че „за” гласуваха 25 съветници, гласовете „против” бяха 4, а 12 -  „въздържал се”.

Правят мащабни инвестиции в Двореца на културата и спорта

Инвестиционната програма на Двореца е на стойност 18 млн. лв. и има за цел модернизация на комплекса и подобряване на транспортно-комуникационната среда около него. Предвижда изграждане на 3-етажен подземен паркинг за 350 коли на стойност 12,4 млн. лева, осигуряване нови площи за спорт и развлечение на обща стойност близо 1,5 млн. лева, изграждане на фотоволтаична централа за 420 хил.лв. и  480 хил. лв. за подмяна на осветление.

По време на дебата няколко общински съветници изразиха притеснения дали предложените условия са най-добрите за поемане на дълг. Изразено бе съмнение в спешността на подобно решение. На стойността на новия паркинг на ДКС могат да се построят няколко паркинга във Варна, смята Ивайло Митковски от „Демократична България”.

„Не изчислявайте само това колко струва грубият строеж на квадратен метър. В проекта е включено изграждане на връзка към вход 5 за публиката, с всички изисквания за безопасна евакуация на публика", посочи изпълнителният директор на общинското дружество Минко Христов.

Той изтъкна, че комплексът има огромна нужда от нов по-голям паркинг. Дворецът регистрира отлив на посетители от спортни и културни мероприятия заради липса на паркоместа. При 5000 седящи места в зала „Конгресна”, комплексът в момента разполага с паркинг за едва 100 коли, изтъкна шефът на Спортна зала. Христов даде за пример „Арена София“, която има 1500 паркоместа, а с организация по прилежащите булеварди местата за автомобили достигат 3000.

Минко Христов припомни, че проектът за нов паркинг беше предложен на обсъждане преди 2 години. Той предвижда създаване на връзка както на подземния паркинг с вход 5 на комплекса, така и с Морската градина.

Още новини от Варна