„Загубихме дете при катастрофа преди 9 месеца и основахме фондация, чрез която се борим за една голяма негова мечта – да изградим спортен център в Банкя. Като начало е това събитие, което искаме да направим в събота по Безопасност на движение по пътищата, което ще има и благотворителен характер“. Това каза в предаването „Дарик кафе“ на Дарик радио Костадин Гаджев, баща на 17-годишния Стефан Стефанов, който загива при катастрофа на пътя Банкя-Клисура през юли м.г. Родителите на Стефан създават фондация с негово име, с което се опитват да изострят вниманието на обществото към отговорното поведение на пътя. Първото събитие от инициативата им ще се проведе тази събота, на 18 май 2024 г. в Банкя. 

„Вече е като ежедневие, всеки ден има смъртни случаи. Със събитието ние искаме да подчертаем, че ние сме виновни за всичко това, което се случва по пътищата. Може би трябва да се замислим дали сме добър модел на подражание, дали сме добри участници в движението. Мисля, че тази борба трябва да започне от самите нас – преди да обвиняваме правителството и участниците в движението по пътищата. Събитието е насочено към най-малките и към родителите. Ние, като родители, забравяме, че трябва да сме пример на малките деца. Ще наблегнем на тази отговорност, която носим към децата ни и към останалите участниците в движението“, каза Костадин Гаджев.

По време на събитието, организирано от Фондация „Стефан Стефанов“ – Подкрепа за Младежта и Спорта – Всички Заедно за Едно, присъстващите (без възрастово ограничение) могат да бъдат част от иновативни игри и предизвикателства, които организаторите са подготвили, да чуят историите и гледните точки на известни българи (продуцентът и телевизионен водещ Иван Христов, актьорът и режисьор Александър Алексиев, актрисата Магдалена Стойкова, журналистът Румен Бахов, олимпийският шампион Ивет Горанова) по темите, свързани с пътната безопасност,  и да дадат своя принос за развитието на фондацията и сбъдването на мечтата на Стефан – изграждане на спортна зала в гр. Банкя. Място, където деца и младежи със спортни заложби, особено тези в затруднено финансово положение, да имат достъп да тренират свободно. Зала, където всички да са равни и да получават необходимата професионална и емоционална подкрепа, за собствените си битки както в спорта, така и в живота.

Шест точки на отговорността, подходящи за всички възрасти, ще бъдат позиционирани в Парка на гр. Банкя на 18 май:

ТОЧКА 1: КРЕАТИВНА ЗОНА -  „РИСУНКИ ЗА ЖИВОТ“ 

Всеки може да приложи креативност и да създаде рисунка, която ще бъде част от благотворителна изложба през целия ден. Желаещите могат да закупят творба и по този начин да подпомогнат дейността на фондация „Стефан Стефанов“. 

ТОЧКА 2: ДАРИТЕЛСКИ ПУНКТ

От пункта ще могат да се закупят и специално изготвени за събитието тениски: “Яко е да си отговорен”, които всеки ден да напомнят за отговорността, която трябва да поемаме. Както и образователен пъзел, който родителите ще могат да редят с децата си, докато им разказват колко внимателни на пътя трябва да бъдем. 

През целия ден на Пункта ще има и своеобразна изложба с рисунките от Креативната зона – така децата, които рисуват стават съпричастни с каузата ни, а закупувайки техните творби всеки ще може да подкрепи дейността на фондацията. 

В благотворителната изложба ще бъдат включени творбите и на децата от Академия за спортни танци и изкуство- "ESSENCE", които предварително са подготвили своите произведения и по този начин подкрепят събитието и каузата. 

ТОЧКА 3: ДЕМОНСТРАЦИИ „Знам правилата!“- ТЕОРИЯ

Преди да се качи зад волана, бъдещият шофьор е длъжен да премине през теоретично обучение, изпит и обучение по оказване на първа помощ. По време на демонстрациите желаещите в правоспособна възраст могат да пробват уменията си чрез решаване на тест тип „Листовка“ и курс тип „БЧК“ под зоркото око на професионалисти в областта. Само преминалите през двете предизвикателства (тестът и курсът) могат да продължат към следващата точка 4.

ТОЧКА 4: ДЕМОНСТРАЦИИ „Поемам отговорност!“ - ПРАКТИКА С АВТОМОБИЛ И VR ОЧИЛА

Само успешно преминалите през предизвикателствата от т. 3 ще могат да стигнат до т. 4 – симулация на същинския изпит по кормуване, който ще протече с два учебни автомобила, отново под зоркото око на професионалисти. Всеки, който се качи в учебни автомобил ще може, чрез специални VR очила, да усети какво е да караш под въздействието на алкохол и наркотични вещества и да се убеди сам, че това не е правилно. 

ТОЧКА 5: СПОРТНИ ДЕЙНОСТИ

С велосипед, тротинетка или ролери, малките и не толкова малките ще имат възможност да се включат в състезание, което ще бъде контролирано от професионалисти и ще завърши с интересна иновативна игра. 

ТОЧКА 6: СЦЕНА

На сцената през целия ден ще се осъществяват интервюта на живо с професионалисти и известни българи - продуцентът и телевизионен водещ Иван Христов, актьорът и режисьор Александър Алексиев, актрисата Магдалена Стойкова, журналистът Румен Бахов, олимпийският шампион Ивет Горанова. Те ще споделят своята гледна точка за пътната безопасност и важността на отговорността. 

Участие в програмата ще вземат и Детска вокална група "Палави ноти" и Спортен клуб “Звездите на Банкя”.

Събитието „Всички заедно за живот“ ще завърши със специалното участие на обичания Владимир Ампов – Графа. 

Дарителска сметка:

IBAN: BG09DEMI92401000325506

BIC: DEMIBGSF

Валута: BGN (български лев)

Банка: Търговска Банка Д АД

Получател: Фондация Стефан Стефанов - ПМС