Традиционната проява, която е част от празничната програма на Общината по повод духовния празник на Видин, се състоя в залата на Културния център „Жул Паскин“. На нея присъства и Цветомира Илиева, временно изпълняващ длъжността кмет на Община Видин.

Тази година темата на ученическото състезание бе „Какво ме кара да се чувствам горд гражданин на Видин“. Участие взеха отбори от шест училища – ППМГ „Екзарх Антим I“, ОУ „Иван Вазов“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „Любен Каравелов“, СУ „П.Р.Славейков“, СУ „Цар Симеон Велики“.

Учениците бяха подготвили видеопрезентации, есета, интерактивни игри, за да покажат какво ги кара да се гордеят със своя роден град. В очите на всички участници Видин е свързан не само с дома, семейството, приятелите, училището, но и с древна история, с уникалните забележителности като средновековната крепост „Баба Вида“, катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, музеите, сградата на бившата  Синагога, река Дунав, красивите паркове.

Отборите бяха оценявани от жури с представители на Регионален исторически музей, КЦ „Жул Паскин“ и Общинско предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“.

Цветомира Илиева поздрави всички за добрата организация на състезанието и заяви: „Всички шест отбора се представиха отлично, независимо че един е победителят. Вие показахте най-важното нещо – че обичате истински своя роден град, защото го познавате и цените“. След това тя връчи символичния ключ на град Видин на отбора на СУ „Цар Симеон Велики“, като пожела на учениците да пазят реликвата и да бъдат горди граждани.

За всеки отбор имаше награда – торта, приготвена от възпитаниците на Професионалната гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“.