Навършват се 148 години от гибелта на Христо Ботев.

С различни прояви в София ще бъде отбелязан денят, в който  почитаме паметта на поета – революционер и на загиналите за свободата и независимостта на България. 

По традиция точно в 12.00 часа сирени в цялата страна ще излъчват акустичния сигнал „Въздушна опасност“ в продължение на две минути, за да оповестят отдаването на всенародна почит

За първи път сирените се чуват през 1948 г. – точно на 100-годишнината от рождението на Христо Ботев. Сирените  символизират съпричастността на българския народ към подвига на Ботев и загиналите за свободата на България.

Пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина от 11:30 часа ще се проведе тържествена церемония по случай 148-годишнината от гибелта на революционера и в памет на героите, загинали за свободата и независимостта на България. 

Пред паметника на Васил Левски от 11:00 ч. до 12:30 ще се проведе ритуално четене „В Пантеона на свободата“. Ученици от столични училища ще четат поезията на Христо Ботев.

В родния град на поета-революционер – Калофер, ще се състои митинг-поклонение. От Националния музей "Христо Ботев" с военни почести ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета.