От 12 юни започва специализирана полицейска операция по охрана на селскостопанската продукция и обезпечаване сигурността в черешовите масиви  в Кюстендил, информира комисар Васил Паргов , началник на Охранителна полиция в ОД МВР.

До настоящия момент са проведени срещи с кметовете на трите  общини Невестино, Кюстендил и Бобов дол, където са разположени най- големите черешови масиви.


В тези предварителни срещи са уточнени с кметовете  и кметските  наместници местата, където ще бъдат изградени пунктовете за изкупуване на череши.Ще бъде осигурен обществения ред пред самите пунктове,за недопускане извършване на нарушения .Допълнително ще участват служители на Жандармерия и Гранична полиция.По време на тази операция ще бъдат изградени КПП при село Коняво и Драговищица за проверка на лица и вещи , за да не се допуска транспортирането на нерегламентирана продукция.Ще бъдат осигурени и автопатрули.
"Ще се прави анализ, на базата на който ще се предприемат допълнителни действия, къде да бъдат съсредоточени автопатрулите.В зависимост , ако има по- голямо узряване на продукцията в определени населени места, там ще бъдат насочвани автопатрулите.В хода на операцията ще се извършват проверки, както по Закона за движение по пътищата,Закона за българските лични документи, като се спират лицата, проверяват се техните документи, с цел да се знае  къде се намират и кои лица извършват прибирането на продукцията като наемни работници.Създаваме допълнителна организация тези лица да бъдат на места от където ще се извозват.Създаваме организация след 20.00 часа да няма такива лица в районите на масивите, да не се допускат нарушения", заяви комисар Паргов.

 През миналата година са проверени 985 МПС, 1125 лица, съставени са актове по Закона за движение по пътищата- 125 нарушения.Установено е едно лице, което е управлявало под въздействие на алкохол, образувано е досъдебно производство.
"В следствие на създадената организация по охрана на черешовите масиви, искам да кажа, че има ефект това нещо.За миналата година ,когато е провеждана операцията няма нарушения на обществения ред, както и кражба на селскостопанска продукция", уточни комисар Васил Паргов.
 

Новините от Кюстендил

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм