Затворник от Аризона, осъден на смърт, излиза на свобода след 29 години в затвора: "Най-накрая се прибирам у дома

Мъж от Аризона е освободен от затвора в четвъртък след близо три десетилетия лишаване от свобода за престъпление, което според щатските прокурори не е извършил.

Убийство посред бял ден: Баща от Божурище преби до смърт момче заради съмнения, че опипвал дъщеря му

Бари Лий Джоунс, който сега е на 64 години, е осъден на смърт през 1995 г., след като е признат за виновен по обвинения в убийство първа степен, сексуално посегателство и три случая на малтретиране на деца във връзка със смъртта на 4-годишната дъщеря на приятелката му през 1994 г., се посочва в съдебното решение, цитирано от Асошиейтед прес. прокуратурата по-рано твърдеше, че момиченцето е било под грижите на Джоунс, когато е починало, и че той е отговорен за вътрешните травми, причинили смъртта му.

Тази седмица обаче съдия от окръг Пима разпореди Джоунс да бъде освободен, след като той прие споразумение за признаване на вина за убийство втора степен, в което се посочва, че преоценените медицински данни доказват, че не той е причинил нараняванията на момиченцето. Той обаче е пренебрегнал осигуряването на медицинска помощ в нощта преди смъртта ѝ, въпреки че е знаел колко зле се чуства, се посочва в съдебната заповед, предаде АП.

Съобщава се, че Джоунс и неговият правен екип са заявили, че назначеният му от съда тогава адвокат не е провел разследване и не е предоставил медицински заключения, които да противоречат на хронологията на обвинението.

"Новите ни медицински доказателства установиха, че това нараняване може да е било на три, четири, пет дни, може би дори до седмица", заяви пенсионираният следовател Андрю Соуърдс пред 3TV/CBS 5. През 2018 г. както федералният окръжен съд, така и Деветият апелативен съд се съгласиха, че той има право на нов процес, според изданието. 

Окръжен съд – Монтана наказа със 7 години затвор и 180 000 лева обезщетения извършител на убийство в село Мокреш

Но през 2022 г. Върховният съд на САЩ пренебрегва собствения си прецедент и се произнася срещу Джоунс, като заявява, че федералните съдилища нямат правомощия да преразглеждат делото, дори при доказана невинност, съобщава Arizona Republic.

Докато Джоунс все още е осъден на смърт, главният прокурор на Аризона провежда независимо разследване на случая и скоро след това службата решава да отмени присъдата му и да постигне споразумение с адвокатите на Джоунс.

"След почти 30 години в смъртна присъда за престъпление, което не е извършил, Бари Джоунс най-накрая се завръща у дома", казва федералният обществен защитник Кари Сандман в изявление, получено от 3TV/CBS5. "Г-н Джоунс прекара почти три десетилетия в смъртната присъда в Аризона, въпреки убедителните доказателства, че е невинен по обвиненията, че е нападнал смъртоносно Рейчъл Грей."

"Надяваме се, че Бари ще може да се наслади на остатъка от живота си в мир, заобиколен от семейството и приятелите си", добави Сандман.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм