Феврураи месец върви необичайно топъл и тази тенденция ще се запази и дори усили до края на месеца. До момента средната денонощна температура е 5,5 градуса /в района на София/ и този февруари се нарежда веднага след изключително топлия феврурари на 2016 година, когато средната температура бе 7,5 градуса.

Но ни очаква промяна. Атмосферната циркулация над Европа ще се промени и към края на седмицата очакваме образуването на средиземноморски циклон, който ще окаже влияние на времето у нас.

При движението му на изток, България ще попадне в топлия му сектор и от петък нататък, включително събота и неделя, над страната ще се пренасат топли въдздушни маси от юг. Северно от планините вятърът ще се усилва и температурите ще се повишават, като в събота и особено в неделя на места ще остигнат 18, дори 20 градуса.

В неделя следобед и в нощта срещу понеделник очакваме да има валежи на юг и запад, на места може и да са съществени. В равнинните части ще вали дъжд, в по-високите планински части - сняг.

Температурите слабо ще се понижат, но ще останат над климатичната норма. След това влошаване на времето, до края на феврурари не се очакавт нови валежи. Около първи март, петък, синоптичните модели прогнозирата преминаванате на нов средиземноморски циклон, който отново ще донесе валежи от дъжд в равнините и от сняг в планините. Температурите ще се понижат, но остават по-високи от нормалните за този период на годината.

Сняг ще вали във високите части на планините, дъжд в равнините. След преминаването на този циклон се очертава период от няколко дни, в които валежи не се очакват, атмосферното налягане ще остане по-високо от нормалното и това ще е тих период. Температурите, макар и по-ниски ще останат сравнително високи за началото на месец март.

От всичко казано дотук става ясно, че зимата е в пълно отстъпление, сняг не се очаква да видим в равнинните части на страната поне до края на месец феврурари, което драстично намалява вероятността да видим сериозна зимна обстановка през март. 

Това не е изключено, но е малко вероятно и с тенденцията на средносрочните прогнози за началото на март, не се очертава сняг.

И в Европа зимата е в отстъпление, но южните части на континента ще видят повече лошо време, включително Франция, Испания, страните от Бенелюкс, тъй като атлантическите циклони ще поемат по по-южно направление и ще донесат вятър и дъжд в тези райони на Европа.

Ледът в Северния ледовит океан е на третото си най-високо ниво за последните 10 години и обхваща площ от над 14 млн. и 660 хил. квадратни километра. Както се вижда, топлата зима у нас не е свързана с характера на зимата в крайните северни ширини. Например температурата в китайска западна провинция Синцзян падна до минус 52,3 градуса по Целзий на фона на мразовит период и смущения в трафика след празниците за посрещане на Лунната Нова година. Това надминава 64-годишен рекорд.

Топлата зима у нас, не означава, че е топло навсякъде в Северното полукълбо, което пък означава, че по-топлите зими в България са нещо хубаво, но тази тенденция може и да спре, така както е започнала.

Глобалната приземна температура остава без изменение - 14,37 градуса, според сайта измерващ тази стойност temperature.global

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм