Още два кораба отплаваха днес от Украйна за Турция, съобщи турското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Общият брой на корабите, потеглили от украински пристанища по силата на споразумението, сключено с посредничеството на ООН, вече е 16, предаде БТА.

Зеленски: Един кораб икономика не прави

Плаващият под флага на Барбадос кораб "Fulmar S" потегли от украинското пристанище Черноморск с 12 000 тона царевица за южния турски град Искендерун, посочи министерството на отбраната.

Плаващият под флага на Маршалските острови кораб "Thoe" отплава от същото пристанище към турския окръг Текирдаг. Плавателният съд транспортира 3 000 тона слънчогледово семе.

В изявлението на турското министерство на отбраната е добавено, че друг кораб ще отплава от днес Турция за Украйна, за да купи зърно.

Първият кораб със зърно от Украйна мистериозно смени дестинацията си

Първият кораб, който отплава от Украйна "Разони", трябваше да отиде в Ливан. Купувачът на 26 000 тона царевица обаче се отказа от договора за покупка, тъй като доставката се забави с пет месеца заради войната. След това се намери купувач в Турция. 

Доставките на зърно се извършват съгласно споразумението, подписано в Истанбул на 22 юли между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм