Първият кораб, натоварен с царевица, пристигнал от Украйна „Разони“, неочаквано е спрял на пристанище „Мерсин“ в Турция. Това показват данни от сайтовете за проследяване на кораби vesselfinder.com и marinetraffic.com 

Корабът беше на проверка в Истанбул на 3 август, като оттам трябваше да продължи към Ливан, но дестинацията е неочаквано променена.

Започна инспекцията на първия кораб със зърно от Украйна в Турция

От събота „Разони“ е бил закотвен близо до турския град Искендерун, а вчера според Marinetraffic е потеглил към пристанището „Мерсин“. 

Купувачът вероятно се е отказал заради дългото чакане

Украинското посолство в Ливан съобщи вчера, позовавайки се на спедитори, че купувачът най-вероятно се е отказал заради дългия период на чакане от пет месеца поради блокадата. Поради тази причина може би се търси нов купувач в Ливан или на друго място. Фактът обаче, че „Разони“ промени дестинацията си малко преди пристигането, е "малко странно", казва говорител на Marinetraffic, цитиран от Kronen Zeitung.

ЕС и НАТО призоваха Русия да изпълни изцяло споразумението за зърното

Служители на ливанското правителство по-рано коментираха пред DPA, че търговците вероятно са искали да занесат част от очаквания товар с царевица от Ливан в съседна Сирия. Износът на храна за гражданската война в Сирия е законен, но е затруднен от финансовите санкции на Запада срещу сирийското правителство. Например, ливанската организация "Хизбулла", която е съюзник на режима в Дамаск, внася контрабандно храна и лекарства в Сирия в голям мащаб и също така контролира повечето незаконни гранични пунктове.

 „Неподходящ“ товар за Ливан?

Наблюдатели в Ливан също останаха изненадани от голямата пратка царевица.

Първата партида зърно от Украйна напуска Одеса днес

„В тежката си икономическа и хранителна криза Ливан се нуждае от пшеница, а не от царевица“, каза Хани Бушали, президент на Ливанския консорциум за внос на храни. Също така е възможно планираният транспорт до Сирия да бъде отменен заради голямото медийно внимание към „Разони“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм