Различните исторически интерпретации не трябва да са причина за език на омразата. Това съобщи министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи след среща с португалския си колега Жоао Гомеш Кравиньо, предаде БГНЕС. 

Мицкоски: Промяна на Конституцията ще означава смърт за македонската идентичност

"Езикът на омразата не е свързан с работата на историческата комисия. Очевидно е, че сме навлезли в една негативна тенденция на отношения, в която избираме по-остри думи към другия, обиждайки гражданите и държавите от едната и от другата страна. Трябва да спрем подобна тенденция, ако искаме да бъдем приятели и съюзници в ЕС. Нямаме интерес да бъдем в негативна тенденция на отношения и говорене с Република България", каза Османи.

Журналист пред Дарик: Ще плащаме дълго грешката, че попречихме на РСМ при влизането в ЕС

Речта на омразата, обаче, трябва да се следи и в Република България, допълни министърът. "Знаете, че имаше случаи, когато след горящия автобус на магистралата имаше български гражданин, който обиждаше загиналите в автобуса. Българското правителство реагира незабавно, като задържа гражданина. Така че говорим за този вид реч на омразата, за да затворим този токсичен кръг от отношения, в който влязохме, и да отворим нова страница на приятелството", допълни Османи.

В следващите дни Османи ще се срещне с македонската част от Историческата комисия, за да бъдат обсъдени следващите стъпки в двустранните отношения. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм