Осем браншови организации настояват още от преди Нова година да има промени в Стратегическия план за земеделие на България. 

Гласувайте: Настоявате ли за коригиране на Стратегическия план преди Кампания 2023?

Искаме този Стратегически план, който ще дава посоката на развитието на земеделието в България през следващите пет години, да стартира още тази година - кампания 2023-а, с корекции на недопустимите дефекти и грешки в него, които ще го направят неработещ за земеделците. Това каза председателят на Асоциацията на овощарите в България Живка Гроздева по време на съвместна пресконференция с други земеделски организации - Асоциация „Български зеленчуци“, Добруджанския овощарски съюз, Национална Био Асоциация, Националния съюз на градинарите в България, Съюза на дунавските овощари, Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Представители на пет от тях изложиха мнението си пред журналисти.

А то е, че президентът Румен Радев - с който споделиха, че са поискали среща, и премиерът Гълъб Донев следва да предприемат мерки относно искането им за промяна в плана още сега. 

“Бюджетът от над 1 млрд. евро за екосхемите, ако не бъде усвоен, ще трябва да се върне. А той може да бъде усвоен само през екосхемите. България има цели и показатели, заложени в стратегическия план, които трябва да изпълни до края на програмния период. Те касаят и екосхемите. Ако екосхемите не бъдат коригирани като бюджети, като ангажиенти, като ставки сега, веднага, така че в края на пролетта да стартираме кампанията с работещи екосхеми, те практически ще бъдат доброволни за земеделските производители, но фермерите няма да участват по тях. 

Най-късно, в края на лятото, когато започнат да подават своите заявления за очертаване, тези производители ще видят как са не излъгани, но как те имайки възможност да участват за нещо, тя им е взета веднага”, обясни Гроздева. 

Според нея това ще доведе до сериозне напрежение, което трудно може да се избегне. 

“Може би сегашното ръководство на министерството разчита на това, че следващо ръководство ще бъде по креслата в министерството, но това не е в интерес на производството на плодове и зеленчуци в България”, добави Гроздева. 

Тя сподели, че комуникирайки с членовете на организациите, представителите й са установоли “крещящо неведение от това, което предстои в земеделието от тази година нататък”. 

Представителите на земеделските организации обясниха, че настояват за коригирането на грешките в екосхемите, тъй като те смятат, че начинът, по който са разписани плащанията като ставки, които са на площ, са такива, че не отговарят и не покриват допълнитените разходи, които ще има земеделецът, прилагайки една от осемте екосхеми. 

“Няма земеделски стопанин, който да има мотивацията и волята да участва и да поеме един допълнителен ангажимент за опазване на околната среда без допълнитените разходи да бъдат справедливо компенсирани”, обобщи Гроздева.

Според осемте организации, има възможност промените в плана да бъдат направени и те да важат за Кампания 2023 - цитирайки пасажи от съответния Регламент за прилагане на Стратегическите планове. 

Към момента от страна на министерството на земеделието - публично и на срещи със представители на бранша е заявявано, че ако се правят промени, те ще важат за следващата кампания - 2024. 

В началото на месец януари служебният министър на земеделието Явор Гечев обяви, че вече се работи по промените и то с предложенията на бранша. 

Очаквайте подробности в Агри.БГ.  

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg