Бивш полицай беше осъден на две години и половина затвор за нарушаване на гражданските права на Джордж Флойд, чиято смърт в Минеаполис през 2020 г. доведе до протести.

Томас Лейн, един от полицаите, които се опитаха да арестуват Флойд, беше осъден след процес през февруари.

Осъдиха на 21 години затвор причинилия смъртта на Флойд в САЩ

Лейн беше признат за виновен в проява на "умишлено безразличие" към медицинските нужди на Флойд. Федералните прокурори призоваха Лейн да получи повече от пет години затвор.

Адвокатите му обаче поискаха малко повече от две години на основание, че Лейн е предложил да бутне Флойд настрани и се е опитал да го реанимира.

Бившият американски полицай, осъден за убийството на Джордж Флойд, обжалва присъдата

„Ужасно е! Цялата тази престъпна система трябва да бъде съборена и изградена наново”, каза един от братята на Джордж Флойд, Филонис Флойд, пред репортери след произнасянето на присъдата.

Дерек Шовин, бившият полицай, който беше заснет да коленичи на врата на Флойд повече от девет минути, в момента излежава присъда от 22 години и половина.

Протести в Минеаполис след ново убийство на чернокож от полицията

Той беше признат за виновен за убийството на Флойд миналата година. Той също така се призна за виновен през декември по собствените си федерални обвинения за граждански права като част от споразумение за признаване на вината.

39-годишният Лейн, 36-годишният Тоу Тао и 28-годишният Джей Александър Куенг са присъствали по време на убийството, но са обвинени в проявяване на „умишлено безразличие към сериозните медицински нужди (на Флойд)“.

Присъдата срещу полицая, причинил смъртта на Джордж Флойд, ще бъде прочетена на 16 юни

През май Лейн се призна за виновен по обвинения в държавно подпомагане и съучастие в непредумишлено убийство и се съгласи с присъда от три години затвор. Той ще изтърпи двете присъди едновременно.

Държавният процес е насрочен да започне през януари за другите двама служители.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм