Бившият полицай Дерек Шовин, причинил смъртта на чернокожия Джордж Флойд в САЩ, натискайки коляното си върху врата му в продължение на 9 минути и 29 секунди, е осъден на 21 години затвор от федералния съд, пренесе БГНЕС.

Посочено е, че Шовин, който преди това е бил осъден на 22,5 години затвор от щатския съд, ще изтърпи едновременно и 21-годишната присъда, наложена от федералния съд на основание, че е бил признат за виновен за "нарушаване на гражданските права" на Флойд.

Бивш полицай призна вината си за убийството на Джордж Флойд

По време на изслушването окръжният съдия Пол Магнусон каза на Шовин: "Наистина не знам защо сте направили това. Абсолютно погрешно е да притискате с коляно врата на човек, докато той спре да диша. Поведението ви е неправилно и обидно".

Съобщава се, че Шовин, който е осъден за убийство и убийство по непредпазливост от щатския съд, може да се възползва от правото си на предсрочно освобождаване след 18 години, както е посочено във федералния закон, а не след 15 години, както е в щатския закон, тъй като е признат за виновен за друго нарушение във федералния съд. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм