Минеаполис стана сцена на протести втора поредна нощ след ново убийство на чернокож от полицията в града в северния американски щат Минесота, предаде Асошиейтед прес. Това стана малко повече от година след смъртта при полицейски арест в Минеаполис на Джордж Флойд, предизвикала вълна от протести в цялата страна срещу полицейското насилие и расизма.

На снимки се виждат подпалени боклукчийски кофи на улицата и изпратени на място полицаи след бдение за Уинстън Буги Смит младши.

Решението по делото за смъртта на Джордж Флойд - коментари от американския и британския печат

Полицията съобщи за нанесени щети по сгради и кражби от магазини след убийството на 32-годишния чернокож. Девет души са били арестувани за участие в безредици, нападения, палежи и увреждане на собственост.

В четвъртък Смит открил огън по двама полицаи, дошли да изпълнят заповед за ареста му. След това те го застреляли в паркирана кола.

Роднини и приятели описаха Смит, баща на три деца, като човек, който често бил тормозен от полицията. Те поискаха прозрачно разследване и призоваха всички, които може да имат видеозапис на убийството, да го представят.

Полицията била издала заповед за ареста на Смит, след като той не се явил на 19 май на съдебно заседание, на което трябвало да бъде произнесена присъдата срещу него за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие, пише в. "Ню Йорк пост".
Преди това мъжът бил пледирал виновен по повдигнатото му обвинение.

През 2017 г. Смит бил осъден за грабеж при утежняващи вината обстоятелства и нямал право да притежава огнестрелно оръжие. Ако е бил задържан жив, мъжът е можело да бъде върнат обратно в затвора. Смит е бил задържан общо няколко пъти за различни нарушения, пише "Ню Йорк пост".

Убийството бе извършено в момент, когато обстановката в Минеаполис е напрегната след смъртта на Джордж Флойд през май миналата година и застрелването на друг чернокож - Донте Райт, от полицай в близкия град Бруклин Сентър преди два месеца, отбелязва Асошиейтед прес.

В сряда бившият бял полицай, причинил смъртта на Флойд при арест, поиска да бъде освободен условно от затвора, като бъде приспаднато времето, което вече е прекарал в ареста. Прокуратурата от своя страна настоя Дерек Шовин да остане зад решетките 30 години.

В съдебни документи 45-годишният Шовин казва, че е допуснал грешка, воден от добри намерения. Той иска да бъде взето предвид и чистото му досие.

Дерек Шовин притискал близо десет минути с коляно към земята врата на 46-годишният Флойд при арест в град Минеаполис, щата Минесота, на 25 май миналата година. Той твърди, че просто е изпълнявал служебния си дълг, помагайки на свои свои колеги да задържат чернокожия, чиято смърт предизвика вълна от протести в цялата страна срещу расизма и полицейското насилие.

Присъдата срещу полицая, причинил смъртта на Джордж Флойд, ще бъде прочетена на 16 юни

Прокуратурата обаче поиска бившият полицай да бъде осъден на 30 години затвор за "отвратителното малтретиране", на което е подложил Джордж Флойд, и за "изключително жестокото" си поведение.

Присъдата ще бъде произнесена на 25 юни.

На 20 април съдебно жури призна Шовин за виновен по три обвинения, включително в убийство от втора и от трета степен. Докато чака присъдата си, бившият полицай е държан в затвор с максимална сигурност в щата Минесота.

Следете най-акуалното от деня на страницата ни във Фейсбук