Певецът Орхан Мурад Ходжа и партньорката му Шенай Мурад ще бъдат санкционирани за агитация на чужд език в град Пещера, реши Общинската избирателна комисия (ОИК) в града.

Жалбата срещу нарушението е гледана повторно, след като първия път е оставена без уважение, оспорена е пред Централната избирателна комисия (ЦИК), откъдето я връщат за преразглеждане.

От ОИК са се запознали подробно с приложения аудиовизуален материал от проведена среща в ромския квартал „Едиверен“, организирана от кандидат за кмет и трима претенденти за общински съветници. В клипа се чува как Орхан и Шенай Мурад призовават на турски език за подкрепа на кандидатите със съответните номер и преференция на бюлетините.

Видеото бе разпространено в социалните мрежи и предизвика остра обществена реакция, тъй като в коалицията, подкрепяща претендентите за местната власт са и самоопределящи се като патриотични партии. Същевременно по микрофона се дават обещания за разширяване на ромския квартал и снабдяване с ток и вода на незаконните постройки.