Социологическата агенция „Алфа Рисърч“ опроверга появилата се в сайта mediafax.bg информация, свързана с евентуален балотаж в Община Русе. Агенцията е направила представителното проучване, на базата на което bTV организира дебат за Русе. Не е задаван обаче въпрос, който да касае поведението на избирателите, ако на първи тур няма победител. Въпреки това  сайта, който е част от верига сайтове „Balkan Publishing” , определено манипулира общественото мнение, подвеждайки читателите с информация, че респондентите са питани за това как биха гласували на евентуален балотаж. Ето и пълния текст на опровержението, за което Алфа Рисърч настоя пред медията.

Относно: Медийна публикация, представяща невярна информация относно данни от социологическо изследване на агенция „Алфа Рисърч“, проведено на територията на Община Русе.

Уважаеми дами и господа,

Във връзка с появила се в онлайн медията mediafax.bg публикация, цитираща данни от представително проучване на електоралните нагласи на пълнолетното население в Община Русе, представени от „Алфа Рисърч“ в ефира на БТВ на 24.10.2023 г., бих иска да заявя следното: Социологическа агенция „Алфа Рисърч“ не е задавала въпрос за нагласите на гражданите при евентуален втори тур на изборите за кмет на Община Русе. Тиражирането на подобни данни исвързването им с проучването на агенцията е фалшива информация.

С оглед коректното представяне и тълкуване на данни, свързани с предстоящите местни избори, смятам за важно и настоявам изразената в настоящото опровержение позиция да бъде публикувана като право на отговор.

                                                                С уважение,

                                                                                                Боряна Димитрова,

                                                                                                Управител на „Алфа Рисърч“ ООД

От mediafax.bg признаха, че информацията им е невярна и поднесоха извиненията си на „Алфа рисърч“ за погрешно предадената информация. Въпреки това те не са премахнали фалшивата новина от сайта.