Организацията на обединените нации призова днес за "животоспасяващо" финансиране, за да помогне на 6 милиона души в Сирия да преживеят зимата след повече от 11 години опустошителен конфликт.

Според изявлението на двама високопоставени служители от хуманитарната агенция на ООН OCHA, средствата за помощ са "спешно необходими за осигуряване на жизненоважна помощ през зимата".

Игрите на глада: Афганистанци продават дъщерите и органите си за парче хляб (снимки)

Агенцията заяви, че е получила само 42% от поискания за тази година бюджет за помощ за Сирия.

"Това е дванадесетата година на криза и дванадесетата зима на изпитания за сирийското население", заяви изпълняващият длъжността координатор на OCHA ЕлМостафа Бенламлих.

В изявлението си Бенламлих заедно с координатора на OCHA за Сирия Муханад Хади предупредиха, че милиони сирийци, включително разселените лица, живеещи в лагери, живеят при "опасни" условия и "няма да бъдат защитени от тежката зима" без помощ.

Три обвинения за трафиканта от Сирия, задържан след зрелищна гонка в центъра на Бургас

В условията на лимит на национално ниво на електроенергия и хроничен недостиг на гориво много семейства се борят да запазят домовете си топли тази зима.

Представителите на ООН заявиха, че са "особено загрижени за семействата, които не могат да си позволят електричество, да си купят топли дрехи или отоплителни материали".

Гражданската война в Сирия, в която са загинали близо половин милион души, раздроби страната и доведе до икономически срив.

Доклад: Сирия предоставя „лаборатория за дронове“ на враждуващи страни

По данни на ООН 90 % от населението живее под прага на бедността, а 12,4 млн. души не разполагат с достатъчно храна.

От шестте милиона души, които се нуждаят от помощ през зимата, 2,5 милиона живеят в северозападната част на Сирия, в последната голяма бунтовническа и джихадистка крепост на страната.

Според OCHA по-голямата част от трите милиона души, живеещи на тези територии, са разселени.

Всяка зима в този регион проливните дъждове превръщат лагерите за разселени хора в кални блата.

Израел нанесе въздушни удари срещу Сирия

Често срещани са наводненията и детската смъртност, както и смъртоносните пожари, предизвикани от хората, които горят дърва, за да се топлят и готвят в палатките. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм