За бързи и решителни действия за облекчаване на "продоволствената криза" призова генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Той настоя за осигуряване на "стабилен поток от храни", тъй като войната в Украйна наруши световните пазари на храни и енергия.

Продоволствена криза: Климат, война и контрол върху износа държат много хора в капана на глада

На пресконференция с шведския премиер Магдалена Андершон в Стокхолм Гутериш заяви, че "войната трябва да приключи сега", като същевременно осъди руската инвазия в Украйна като "нарушение на териториалната цялост и нарушение на Устава на ООН".

"Тя причинява огромни страдания, разрушения и опустошение на страната. Но също така разпалва триизмерна глобална криза в областта на храните, енергията и финансите, която връхлита най-уязвимите хора, държави и икономики", заяви португалският дипломат на пресконференция.

Варненското пристанище може да реши проблема с украинското зърно, смята премиерът

Гутериш подчерта необходимостта от "бързи и решителни действия за осигуряване на постоянен приток на храни и енергия", включително "премахване на ограниченията за износ, разпределяне на излишъците и резервите за уязвимите групи от населението и справяне с повишаването на цените на храните, за да се успокои нестабилността на пазара".

Ръководителят на ООН също така отбеляза, че въпреки войната "няма ефективно решение на продоволствената криза, без реинтегриране на украинското производство на храни, както и на храните и торовете, произвеждани от Русия, на световните пазари".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм