България до ден-днешен е на челни нива по смъртност от Ковид-19 и на най-ниски нива по ваксинация. Част от причините за това са в недоверието на хората във ваксините и в научно базираното.

Това казва в интервю за БГНЕС д-р Георги Димитров, лекар със специалности онкология и генетика в Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Той е и един от авторите на проучването „Национален анализ на въздействие на COVID-19 при пациенти със сърдечносъдови, онкологични или хронични белодробни заболявания в контекста на Източноевропейска страна с нисък процент на ваксинация. България март 2020 – април 2022 г.“, което беше публикувано в едно от най-престижните медицински списания в света – The British Medical Journal.

Българинът, за жалост, не вярва на западни данни. Иска собствени данни. Неслучайно българският народ повярва, че ще има българска ваксина. Когато гиганти като „Пфайзер“ или „Астра Зенека“ продуцират ваксини, няма да им вярваме на тези компании, но искаме българска ваксина, което е абсурдно, казва д-р Димитров.

Той пояснява, че проучването е имало за цел да покаже ситуацията в България, дали ваксинацията защитава, колко защитава и пр., като с всички тези изчисления се е заел проф. Иван Кунчев от Института по математика и информатика при Българската академия на науките (ИМИБАН).

Хората с онкологични, хронични белодробни и сърдечносъдови заболявания са най-високорисковите пациенти.

„Ако не можем да защитим най-рисковите пациенти, каква е ползата от ваксината?“, риторично пита лекарят и уточнява, че проучването обхваща релевантния аспект на цялата пандемия, основните четири вълни, включително „Алфа“, „Бета“, „Делта“ и „Омикрон“ вълната.

Д-р Димитров е категоричен, че онова, което е трябвало да се направи в България, за да се избегне тази ситуация, е да не се намесват политики и като цяло политици в тези неща.

„Това не е философски или политически дебат, това е като в законодателството – имаш доказателства. Медицината, която се практикува в Европейския съюз и в Западния свят, е базирана на доказателства“, категоричен е той.

Онкологът подчертава, че анализът, който той и екипът от експерти, с който е работил, са направили, включва милион и сто хиляди души в България.

Това е голям анализ. Статистическите данни са ясни от такава картина. Това не е анализ на 60 човека, както много често повечето от тези хора спорят с индивидуални случаи“, казва той и обяснява, че ваксината не елиминира изцяло, а намалява риска от тежко заболяване, евентуално хоспитализация и най-вече смърт.

Отиде ли си пандемията завинаги?

SARS-CoV-2 едва ли ще се случи в близко време. Мутагенният потенциал на вируса е много голям. Ако сравняваме мутациите на един от най-заразните вируси, който е морбили, през последните 70 г., и мутациите на SARS-CoV-2 през последните 2, 3, 4 г., SARS-CoV-2 е в стотици пъти по-мутагенен, включително най-новата мутация, която е подлиния на „Омикрон“. Тя е много различна от всички останали, т.е. мутациите в нея са изключително различни. Точно такива варианти могат да дадат тласък на нова или епидемия, или пандемия, посочва лекарят.

Д-р Димитров се надява анализът на грешките от проучването да послужи за по-адекватна реакция в бъдеще, "за да се предотврати тази трагична смъртна картина, която видяхме от пандемията".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм