"През годините не сме преставали да изследваме водата по местата за къпане. Това е една отговорна задача, вземаме проби от 116 места по Черноморието и то минимум 16 пъти за сезон, за да можем да определим един плаж като отличен, задоволителен или незадоволителен. Да вземеш една проба и да вадиш изводи от това, е некоректно и заблуждава самите потребители". Това заяви пред NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той посочи, че няма рискове за плажуващите. По думите на доц. Кунчев последните проби на РЗИ са от 21-23 август, от всички плажове в Бургаския регион, като те са установили добри показатели. Единствено на Попския плаж и на Северния плаж на Китен има малко раздвижване, но показателите са много далеч от тези, които бяха съобщени от "Активни потребители". Това не ги прави негодни за къпане, посочи още той.

 
"В понеделник предстои ново пробовземане, включително на тези по-рискови места, и то заедно с представители на участващите в проекта учени от Софийския университет, за да се убедят, че Районната здравна инспекция работи по въпроса така, както трябва и в изпълнение на критериите", допълни Кунчев.

Не искам да влизам в подробности колко сложно се оценява качеството на водата. Ако вземеш от неправилно място, вода, един -два дни след обилни валежи, както се е случвало по време на изследването на "Активни потребители", от големите реки влизат по-големи количества речна вода, която може да бъде замърсена, но това не прави плажа опасен, след един два -дни се нормализират показателите, отбеляза доц. Кунчев. 

Резултатите от пробите излизат в рамките на един -два дни. 

"Нека гражданите спокойно да ползват всички плажове. Ако има отклонения, реагираме веднага. Правили сме го през годините, забранявали сме къпането на определени плажове, но тогава, когато има сигурни данни за това", каза доц. д-р Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев посочи, че се наблюдава новият щам на Ковид XBB.1.5, на този етап има все още теоретично опасение, че ще получи такова разпространение, че да засегне всички континенти. Проследяват се неговите характеристики, ако се потвърди, че той се предава бързо, води до тежко заболяване, ще бъдат взети мерки, но няма някаква реална опасност за момента.

По думите на главния държавен здравен инспектор според последното допълнение към споразумението с "Пфайзер" можем да получим без определен срок до един милион и триста хиляди дози ваксина, която да е допълнена, съобразена с новите варианти тогава, когато Европейската агенция даде разрешение за тези ваксини.  Препоръчително би било да се ваксинират хората от рисковите групи с хронични заболявания.

Проблемът с шествалентната ваксина е разрешен, от другата седмица през РЗИ ще бъдат разпределени до всички лекари, за да изпълняват календара за всички деца, каза Кунчев. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм