Франция очаква 15 млн. души да посетят зрелищните олимпийски и параолимпийски игри във Франция това лято. Вероятно 2 млрд. зрители ще проследят грандиозното събитие от малкия екран. И докато повечето хора по света очакват с нетърпение да видят надпреварата в спорта, това мащабно събитие може да привлече вниманието и на терористични организации.

След терористичния атентат в концертната зала в Москва „Крокус сити хол“ от 22 март, за която отговорност пое терористичната организация „Ислямска държава“ – Хорасан, френското правителство засили нивото на мерките за сигурност.

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен предупреди, че Франция е особено застрашена заради универсалните си ценности. Макар общественото внимание в последно време да беше насочено по-скоро към войната в Украйна и конфликта в Газа, властите уверяват, че структурите на „Ислямска държава“ са все така активни. 

„Терористичната заплаха е реалност“, заяви  френският премиер Габриел Атал.

В същото време властите уверяват, че и бдителността по отношение на ислямския екстремизъм никога не е отслабвала.

Атентатите във Франция досега

От 2020 г. досега на френска земя са организирани 10 терористични атаки, а за същото време 14 са били предотвратени от силите за сигурност, две от които от началото на тази година. Смята се, че клонът на „Ислямска държава“ - Хорасан стои зад някои от тях, като например осуетения атентат срещу коледния пазар в Страсбург през 2022 г.

Един факт, който буди тревога, е че в последните години голям брой джихадисти, които са били в Сирия, са излежали присъдите си и са излезли от затвора. Така че властите гледат със заострено внимание, както на външната, така и на вътрешната - местна заплаха.

Олимпиадата – уникално и революционно събитие

Опасностите не намаляват, обаче решителността на Франция да организира събитие, което френският президент Еманюел Макрон нарече „уникално и революционно”.  За първи път в цялата олимпийска история церемонията по откриването на игрите няма да бъде на стадион. Делегациите ще дефилират в продължение на 6 км по течението на река Сена през  най-централната част на града. Около 300 000 души ще наблюдават на живо дефилето от двата бряга. Някои от състезанията също ще се проведат на емблематични места в града, но също така и в други градове - Бордо, Лил, Лион, та дори и на другия край на света, в Таити за състезанията по сърф. Всичко това изисква извънредна организация и координация. 

Жива сила под пагон

Затова вътрешният министър обяви, че 4000 военни ще бъдат разположени в страната в допълнение на над 3000, които вече са на пост, както и 35 000 полицаи и жандарми, включително и чуждестранни.

Увеличат се патрулите пред училищата, местата за вероизповедание и в обществения транспорт. Ще се претърсват хората при влизане в някои сгради. Въпреки това продължава да има опасения, че необходимият човешки ресурс за охрана може да е недостатъчен, особено сред частните охранителни фирми, които все още страдат от липса на кадри след кризата с Ковид. Затова в последно време се провеждат масови кампании по набиране на персонал, включително сред студентите и дори пенсионерите.

Изкуствен интелект работи за сигурността

Видеонаблюдението също ще играе важна роля и ще бъде допълнено с изкуствен интелект: камерите няма само да заснемат в стадионите и гарите, но и ще долавят потенциално опасни ситуации. Тази мярка вече повдигна доста въпроси от правозащитни организации, които се опасяват дали ще бъдат достатъчно защитени свободите на гражданите. Използването на подобни алгоритми обаче, е строго урегулирано със закон, и той ги позволява само за 8 прецизни казуса, като например внезапно събиране на тълпа или детектиране на оръжие, изоставен багаж, изстрел.

Анкети за атлети

Друга извънредно мащабна операция са анкетите за сигурност, на които ще бъдат подложени всеки един атлет, всички членове на делегациите, помощният персонал и изобщо всички, които ще имат достъп до олимпийските терени. Общо един милион души ще претърпят такава щателна проверка. Според данни отпреди седмица, 150 000 анкети вече са проведени и 715 души са били отстранени.

Опасност от въздуха

По време на церемонията въздушното пространство в радиус от 150 км от Париж ще бъде затворено. Изобщо най-голямата опасност, според експертите, може да дойде по въздуха, тъй като в последните години дроновете станаха съществена част от бойния арсенал. Но генерал Арно Бургиньон, начело на борбата срещу дроновете по време на олимпийските игри, цитиран от в. Фигаро, е оптимист, след като в началото на март бе проведено успешно мащабно упражнение с цел да обедини всички системи за защита в единна обща платформа. Разбира се, главната грижа е да не се стига изобщо до това да трябва дронове да се унищожават над тълпа от зрители, т.е. особено внимание се отделя на системите за заглушаване на сигнала. Но според в. Фигаро в момента се подготвят и съвсем нови разработки, като например на дрон, който да прихваща вражески дронове с нещо като мрежа, както и система, която да ги унищожава с лазер. 

Политиците, обаче, не са спокойни и в началото на април военният министър Себастиен Льокрню трябва да даде детайлен отчет пред Сената докъде е стигнато с подготовката.

Превенция срещу кибератаки

Френските власти гледат много сериозно и на заплахата от кибератаки. В последните дни над 130 училища бяха жертва на кибератаки и на заплахи за бомби. Погледите на експертите са насочени в голяма степен към Русия и Беларус като едни от основните източници на заплаха. Важна подробност е, че руски и белоруски атлети няма да могат да дефилират по време на церемонията по откриването, както и че президентът Макрон в последно време значително изостри позицията си по отношение на водената от Русия война в Украйна.

Трудно е да си представим „всички камъчета, които могат да преобърнат колата“ и, които в момента френските власти са длъжни да предвидят. Ето едно от тях: в Париж, по двата бряга на р. Сена, има прекрасни сгради от 19 век. Тези с балкони с изглед към Сена вече се продават в РБНБ на златни цени. По данни на Националния Статистически институт става дума за около 32 000 жилища по трасето на церемонията по откриването. Не е сигурно обаче дали тези балкони ще издържат на тежестта на всички ентусиасти, които ще се струпат да гледат церемонията, особено ако във въодушевлението си те започнат да скачат в ритъма на музиката. Затова общината е подготвила серия от инспекции, за да провери здравината на балконите, като в същото време ще се проведе и разяснителна кампания сред обитателите и гостите на сградите.