Чувстваме голяма подкрепа от света. Но дойдох в САЩ, за да не спирам тази подкрепа, тъй като ние имаме крайна нужда от нея. Тя трябва да идва по-бързо“, каза първата дама на Украйна Олена Зеленска пред NBC по време на посещението си във Вашингтон.

Словакия обмисля да даде на Украйна 11 МиГ-29

Тя разказа за целта на пътуването ѝ, речта си пред Конгреса и личното ѝ отношение към войната в Украйна, която продължава повече от 150 дни.

Говорейки пред Конгреса, Олена Зеленска поиска оръжие за Украйна, за да „защити дома и правото да се събуди жива в него.“ 

На въпрос дали сценарият, при който Украйна ще даде част от територията на окупаторите, е приемлив за нея, първата дама подчерта, че нито тя, нито някой украинец може да си представи това.

Борис Джонсън участва в обучение на украински войници (видео)

„Давам може би твърде прост пример: Ако престъпник нахлуе в къщата ви, разруши всичко наоколо, убие близките ви, тероризира ви, живеете в страх, съпротивлявате се. И някой накрая ви предложи: хайде да спрем, говорете с него, дайте му хола, а вие живейте на останалото място. Смятам, че това са глупости“, обясни позицията си тя.

Олена Зеленска каза още, че най-трудно за нея лично по време на войната е постоянното усещане за опасност, в което са децата в Украйна.

Дугин публикува обвинение към Христо Грозев за съучастие с украинското разузнаване

Като първа дама чувствам, че всичките ни деца са в опасност. Но като майка постоянно си мисля, че моите също са в опасност. Тревогата за децата е моята болка, която нося, но е същата като тази на другите майки в Украйна. Затова никога не отделям децата си от другите“, каза тя.

"Честно казано, не знам как живеят руските пропагандисти, които казват, че уж искат да атакуват само военни обекти. Не съм чула нито дума на съчувствие или извинение за това, че умират цивилни, особено деца. Ние не можем да простим това“, подчерта Олена Зеленска.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм