Окръжният съд в Добрич потвърди определения на Добричкия районен съд, с които са взети мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двама обвиняеми - М.Д., на 29 години, и 17-годишен непълнолетен младеж.

Двамата са обвинени за това, че на 9 май 2022г., в централната част на Добрич, в съучастие помежду си, са извършили грабеж. Пострадала от деянието е жена от Добрич, от чието владение са отнети дамска чанта, мобилен телефон, несесер и портмоне.

След анализ на събраните към момента доказателства и преценка на доводите на страните, Окръжният съд намери за неоснователни направените искания за изменение на наложените на обвиняемите мерки за неотклонение от "задържане под стража" в други по-леки.

Според Окръжния съд при първоначалното вземане на атакуваните мерки за неотклонение, са били налице всички законови предпоставки за това. От събраните доказателства по делото може да се направи обоснован извод относно съпричастността на обвиняемите към извършеното престъпно посегателство. Наличието на чисто съдебно минало и оказано съдействие на органите на досъдебното производство, не игнорират опасността обвиняемите да извършат друго престъпление, посочва съдът. Този извод е обусловен не само от настъпилите тежки последици за пострадалата, която в резултат на разследваното деянието е получила тежка травма, наложила осъществяването на оперативна интервенция, но и от предоставените данни за обвиняемите, коментира съдът. Посочено е, че и двамата обвиняеми са с лоши характеристични данни, а за обвиняемия М.Д. има и данни, че се е укривал от органите на реда.

Определенията на Окръжния съд са окончателни.