Състав на Окръжния съд в Добрич допусна незабавното предаване на германски гражданин на съдебните власти в родината му за изтърпяване на ефективна присъда.

В Германия 70-годишният мъж е бил осъден за 3 сексуални посегателства, извършени в периода 2010 - 2012г., за което му е било наложено общо наказание лишаване от свобода за срок от 5 години и 9 месеца.

Присъдата, постановена от Окръжен съд - Касел, е влязла в сила на 8 ноември 2017 година. На 15 октомври 2018г. германските власти са обявили мъжа за издирване с Европейска заповед за арест и на 2 юли т.г. той е бил задържан в село Царичино, община Балчик.

В производството пред Окръжния съд в Добрич мъжът е заявил, че дава съгласие за доброволно предаване в Германия. Той е декларирал, че не се отказва от принципа на особеността, според който германските власти не могат да го разследват и съдят за различно престъпление, извън посоченото в Европейската заповед за арест.

Окръжният съд в Добрич е допуснал предаването на мъжа, след като е установил, че Европейската заповед за арест отговаря на всички законови изисквания и не е налице нито едно от основанията за отказ от изпълнение. Не са налице и основания за отлагане на изпълнението на ЕЗА или за изпълнението й под условие, тъй като срещу чуждия гражданин няма висящи наказателни производства и подлежащи на изпълнение присъди в България, посочва в решението си съдът.

Съдебният състав е потвърдил наложената на мъжа мярка за неотклонение „задържане под стража“, като е разпоредил задържаният да бъде приведен във варненския затвор до фактическото му предаване на германските власти.

Решението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и не подлежи на обжалване.