36-годишен мъж от силистренското село Айдемир е привлечен към наказателна отговорност за това, че при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, произвел високорискови наркотични вещества, държал такива с цел разпространение и разпространил синтетична дрога. Мъжът е привлечен и към наказателна отговорност за това, че държал археологически обекти с белези на културно-исторически ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по надлежния ред. С постановление на наблюдаващия случая прокурор от Окръжна прокуратура – Силистра той е задържан за срок до 72 часа с оглед довеждането му в съда за определяне на мярка за неотклонение. Предстои в съда да бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Н.Н. е задържан на 11 юни 2024 година по време на специализирана полицейска операция на ОД на МВР – Силистра, насочена срещу производство, държане и разпространение на наркотични вещества, реализирана под ръководството на Окръжната прокуратура в града. При претърсване на жилището му са намерени стъклени колби и други средства за производство на наркотични вещества. Иззети са също 6,5 грама метамфетамин. 36-годишният мъж е известен на органите на реда и прокуратурата, той вече е осъждан за престъпления, свързани с наркотици.

Жената, с която Н.Н. съжителствал – Д.Н. на 29 години, също е привлечена към наказателна отговорност. В нея са намерени 7,9 грама марихуана. Наложена й е мярка за неотклонение „подписка“.

Към наказателна отговорност за престъпление по чл. 354а, ал. 1 е привлечен още един мъж, известен с престъпления, свързани с наркотици. К.Г. от Русе е задържан на обществено място в Силистра, след като е придобил забранени вещества от Н.Н. При личен обиск, в чантичката му били намерени 49 грама амфетамин, идентифициран с полеви наркотест. Арестът му също е удължен до 72 часа, тъй като прокурорът по случая ще иска съда да определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Работата по доказване и документиране на извършените престъпления продължава под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Силистра.