Врачанският окръжен съд днес произнесе осъдителна присъда за подсъдимия Х. Б. Той бе признат за виновен в това, че на 02.05.2022 г., на кръстовище в гр. Оряхово, при управление на лек автомобил „Ауди А4“ в нарушение на чл. 37, ал.1 от Закона за движение по пътищата, при завиване на ляво за навлизане в друг път, не е пропуснал насрещно движещия се лек автомобил "Фолксваген Шаран", като го е блъснал с предната си част в лявата странична част, след което последният автомобил се отклонява вдясно и продължава движението си и след около 10 метра блъска в лявата страна почти спрелия на границата на кръстовището лек автомобил „Дачия Логан", като по непредпазливост е причинил смъртта на водача на лекия автомобил „Дачия Логан“ Д. М.

По искане на подсъдимия и неговата защита делото се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие – глава 27, чл. 371 т. 2 от НПК.

Подсъдимият Х. Б. призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях.

При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съда да намали наложеното наказание с една трета. Наложеното наказание на Х. Б. след редукцията е две години „лишаване от свобода“, чието изпълнение е отложено за срок от четири години. Съдът също лиши Х. Б. от правото да управлява МПС за срок от три години, считано от влизане на присъдата в законна сила. Той ще заплати, както разходите, направени в досъдебното производство, така също хонорарите на двамата адвокати, които по време на съдебния процес са били повереници на пострадалите.

Мотивите към присъдата ще бъдат изготвени в законоустановения срок.

Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна и може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.