Окръжен съд – Враца днес наложи ефективно наказание от три години и шест месеца „лишаване от свобода“ на подсъдимия Н. Б., което да изтърпи при първоначален „общ режим“. Той бе признат за виновен в това, че на 14.02.2020 г., около 06.20 часа, на път II-13, км. 56+500, в участъка между гр. Бяла Слатина и с. Борован, при управление на лек автомобил „Ленд Ровер Фрилендър“ и в нарушение на ЗДвП, като не е използвал най-дясната свободна лента и е променил движението си върху пътното платно с две ленти, навлязъл е от полагащата му се лента в лентата за насрещно движение и по непредпазливост е причинил пътно-транспортно произшествие, в резултат на което е настъпила смъртта на Г. М. (на 67 г.). Деянието е извършено след употреба на наркотични вещества — амфетамин и метамфетамин, и подсъдимият е управлявал лекия автомобил без да има необходимата правоспособност.

Делото премина в едно заседание, като по искане на подсъдимия и неговата защита то се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие – глава 27, чл. 371 т. 2 от НПК. Н. Б. призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съда да намали наложеното наказание с една трета. Наложеното наказание на подсъдимия след редукцията е три години и шест месеца „лишаване от свобода“, които Н. Б. ще трябва да изтърпи при първоначален „общ режим“. Мотивите към присъдата ще бъдат изготвени в законоустановения срок.

Присъдата на Окръжен съд – Враца не е окончателна, а подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред Апелативен съд – София.