Окръжен съд  – Монтана отмени присъда на Районен съд /РС/ - Лом в частта, в която подсъдимият М. Г. М. е признат за невиновен за запалване на имущество на значителна стойност в село Буковец, област Монтана, и го осъди на 4 години „Лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим.

Съдът прибави към наказанието на М. Г. М. и още 2 години „Лишаване от свобода“ ефективно по две други дела за извършени от него престъпления  през 2019 г.

Според документите по делото на 18 януари 2021 г. призори  в село Буковец  били запалени товарен автомобил „Мерцедес Спринтер“, ползван от Р. В. Р. от Буковец, на стойност 10 800 лева и стопански постройки, машини, инструменти, резервни части, дървен и градински инвентар, животни , плодове и зеленчуци на Р. В. Р.  – на обща стойност 34 108 лева.

  За престъплението е бил задържан и обвинен М. Г. М. а при обиск в дома му служители на МВР открили и 4 броя незаконно държани  боеприпаси за карабина. В свое заседание на 28 февруари 2022 г. РС – Лом е признал подсъдимия М. Г. М. за  невиновен и го е  оправдал за палежа на имущество на Р. В. Р.  на обща стойност 44 908 лева, като е отхвърлил и  предявения от пострадалия граждански иск за 44 908 лева като  неоснователен и недоказан.  РС – Лом е признал М. Г. М. за виновен  за незаконно държане на боеприпаси, за което го е осъдил на 1 година и 6 месеца „Лишаване от свобода“, които да бъдат изтърпени при първоначален строг режим.

Съдът в Лом е  определил и прибавил към наказанието на М. Г. М.  и едно общо наказание от 2 години „Лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим по две дела срещу него от 2020 г., приключили с осъдителни решения – за нанесен  побой със средна телесна повреда на жител на с. Буковец и убийство на куче.

Присъдата на РС – Лом в оправдателната си част е била протестирана от прокуратурата пред Окръжен съд – Монтана и по случая е образувано въззивно наказателно дело. В свое заседание съдебния състав след като се запозна с всички документи по делото и изслуша свидетели, вещи лица, обвинението, подсъдимия и защитата му  отмени присъдата на РС - Лом в частта, в която М. Г. М. е признат за невиновен за запалване на имущество на значителна стойност и като го призна за виновен го осъди на 4 години „Лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим. За престъплението палеж и за престъплението – незаконно държане на боеприпаси, за което има влязла в сила присъда на РС – Лом, Окръжен съд определи едно общо наказание  от 4 години „Лишаване от свобода“ при първоначален „строг режим“. Магистратите осъдиха М. Г. М.  – 51 годишен, със средно специално образование,осъждан, безработен, да заплати на Р. В. Р. 44 908 лева – обезщетение за причинените имуществени вреди.

Към това наказание на М. Г. М. Окръжен съд прибави  и наказанието от 2 години „Лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим за  извършените от него през 2019 г. две престъпления – побой със средна телесна повреда и убийство на куче.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15 дневен срок пред ВКС.