На 14.01.2016 г. около 19:53 ч. л.а.„Рено Клио“ се движил по ул.“Райко Даскалов“ в гр.Русе, спрял на кръстовището с бул.„ Цар Фердинанд“ като предприел десен завой в посока „Градски хали“. В момента на потеглянето на автомобила 55-годишната ищца започнала да пресича бул.“Цар Фердинанд“ по пешеходната пътека в близост до кръстовището, изминала около 5,6 метра и била ударена от лекия автомобил. Жената получила счупване на левия крак и са й били извършени 2 операции – при първата е била направена репозиция и фиксация с импланти, а втората- за отстраняване на имплантите. Застрахователното дружество, в което е била сключена застраховка „Гражданска отговорност“ за автомобила, определило 25 000 лв. обезщетение, но М. А. счела, че е справедливо да получи 100 000 лв. и се обърнала с иск към съда.

Окръжен съд – Русе прие за безспорно установено, че жената е получила средна телесна повреда в резултат на описаното ПТП. Претърпяла е неимуществени вреди – болки и страдания, от получените травматични увреждания и проведеното по повод на тях лечение, което се е отразило и на нейната психика, емоционално състояние и начин на живот, които подлежат на обезщетяване. Предвид продължителния възстановителен период (7-8 месеца), силните болки, изживения стрес и липсата на пълно възстановяване до момента, съдът счете, че справедливият размер на застрахователното обезщетение възлиза на 40 000 лв. Отхвърлени са възраженията на ответника за съпричиняване от страна на М. А, тъй като тя е пресичала на пешеходна пътека в съответствие със Закона за движение по пътищата, не е налице внезапно появяване, поради което водачът е могъл и е бил длъжен да спре и да я пропусне да премине. Направените разходи за изследване и лечение в общ размер на 1345.13 лв. са в пряка причинна връзка с ПТП-то и също подлежат на обезщетяване. 

И двете страни в процеса са обжалвали присъдения размер на обезщетението за неимуществените вреди, но според тричленния въззивен състав Окръжен съд – Русе правилно е оценил всички факти по делото и е постановил законосъобразно решение, поради което същото е потвърдено и вече е в законна сила.