Общинската избирателна комисия в Панагюрище ще обжалва решението на Административния съд в Пазарджик за обявяване на резултатите от втория тур на вота за кмет на общината за недействителни. Със свое решение комисията определя трима свои представители, които да се явят на делото пред Върховния административен съд. В него се казва още, че всички членове на ОИК-Панагюрище могат да се явяват в съдебните заседания по делото.

Припомняме, че магистратите в Пазарджик обявиха резултатите от втория тур на местните избори за кмет на община Панагюрище за недействителни по жалба на доскорошния градоначалник и кандидат за четвърти мандат Никола Белишки. Той изгуби надпреварата с опонента си Желязко Гагов само с 28 гласа разлика. Съдът назначи вещи лица, които да направят ново броене на бюлетините, при което не бяха засечени съществени разлики. В една от секциите в село Попинци обаче бяха разкрити съществени нарушения, за които бе преценено, че не позволяват да се установи какъв е действителният вот и да се извърши обективна проверка на резултата. Бюлетините от секцията са предадени в чували, които не са били завързани, а единият е бил затворен със свинска опашка вместо с канап и бяла запечатваща лепенка върху него, която да не позволява да се отвори. Част от изборните книжа във втория чувал са липсвали. Бюлетините не са били разделени, както е посочено в указанията на ЦИК, намерен е само един плик с надпис „Недействителни бюлетини за кмет на община“, който е бил разпокъсан. Не липсват и поправки в протоколи.

Победителят в местния вот Желязко Гагов също обяви, че ще обжалва решението на Административния съд на по-горна инстанция. В своя публикация той окачестви решението като неправилно и безпрецедентно.