На 9-ти февруари – петък в зала „Магнум“ на Медицински университет – Плевен се състоя официалното откриване на новата академична 2023/2024 година за новоприетите чуждестранни студенти, които започват обучението си във висшето училище.

Академичното ръководство на МУ-Плевен беше посрещнато под звуците на студентския химн "Gaudeamus Igitur".

"Първо искам да ви кажа "добре дошли" в нашата красива България, в нашия Плевен и в нашия Медицински университет. Като ректор на висшето училище искам да изкажа уважението си към вас, млади хора и вашите семейства, за това, че направихте вашия избор да дойдете в нашата страна и да учите в Медицински университет - Плевен".

С тези думи, ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Добромир Димитров се обърна към всичките 250 първокурсници в залата.

Те бяха приветствани и от студенти от по-горните курсове на обучение във висшето училище.

Като част от официалната церемония, новите чуждестранни студенти на плевенското висше училище положиха традиционната клетва за спазване на академичните и етичните норми на университета, при уважение към преподаватели и пациенти.

На финала на събитието, всички в зала „Магнум“ се насладиха на музикалните изпълнения на свои колеги - победители в студентския фестивал Ден на народите 2023./ВИДЕО/ 

На 12 февруари за всичките 250 нови чуждестранни студенти започват редовните им учебни занятия в Медицински университет - Плевен.

Общият брой на новите чуждестранни студенти за учебната 2023/2024 г. е повече от 250. Те са  от 24 държави – най-много са гражданите на Италия, Индия и Великобритания. За първи път има приети чуждестранни студенти от Финландия и Китай. 

МУ-Плевен е известен като първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по медицина за чуждестранни студенти изцяло на английски език. В англоезичен курс по медицина в Университета се обучават над 1200 чуждестранни студенти от 56 държави. 

В Годината на Юбилея ще се дипломира 20-тия випуск чуждестранни лекари. Днес чуждестранните възпитаници на МУ-Плевен са достойни посланици на Алма Матер по света, намерили успешна професионална реализация в цял свят – Европа, САЩ, Индия и Австралия.

 Официалната церемония се проведе в присъствието на ръководството на Медицински университет - Плевен в лицето на ректора на висшето училище проф. д-р Добромир Димитров д.м., доц. д-р Соня Иванова, проф. д-р Сергей Илиев, доц. д-р Диана Пендичева, проф. д-р Димитър Стойков, д.м.н., както и проф. д-р Славчо Томов - директор на Научноизследователския институт към МУ-Плевен и два мандата/2013-2021 г./ ректор на висшето училище.