Рекорден брой участници и посетители се очакват да се включат в стартиращият днес събор на народното творчество „Рожен 2023“. Официалното му начало ще бъде дадено в 11:00 часа на централната сцена , като се очаква на събитието да присъства и президентът на Република България Румен Радев. Тази година се навършват и 125 години от първият Роженски събор и се превръща в най-голямото национално събитие в България, смята Симеон Караколев - председател на Фондация „Наследство в бъдещето“ .

 „Рожен е най-голямото и най-добре организираното събитие в България“.

В продължение на три дни на четири сцени на Роженските поляни ще се изявяват близо 4 000 изпълнители от цялата страна. Ще се представят 160 певчески и инструментални групи, 195 индивидуални изпълнители, 90 танцови състава и 20 групи за народни обичаи. 150 са читалищата от цялата страна, които ще покажат как съхраняват автентичния български фолклор.

Заради големият интерес към събора се очаква и засилен трафик в посока Асеновград-Чепеларе-Пампорово и Смолян. От полицията призовават хората, които възнамеряват да пътуват днес в тази посока да използват и обходни маршрути, като този през Кричим-Девин –Пампорово, тъй като има вероятност по основното направление от Пловдив към Смолян да се получат сериозни колони и тапи.