Театрален режисьор и драматург се явиха пред съда в Русия, обвинени в оправдаване на тероризма с пиеса, която са поставили за първи път в Москва през 2020 г.

Процесът срещу Женя Беркович и Светлана Петрийчук е първото обществено значимо дело, което се основава на съдържанието на театрална постановка от времето на Съветския съюз насам, пише по темата Sky News. Поддръжниците на двете жени смятат, че съдебното преследване е част от ръководената от Кремъл културна чистка.

„Това е абсурдно“, казва Елена Ефрос, майката на Женя, пред Sky News преди заседанието на военния съд в източната част на Москва.

„Сигурна съм, че свидетелите ще кажат всичко необходимо, за да докажат, доколкото е възможно, абсурдността на това обвинение“, каза тя.

Пиесата, наречена „Финист - храбрият сокол“, разказва за руски жени, които се радикализират и заминават за Сирия, за да се омъжат за бойци на „Ислямска държава“. Тя се основава на стенограми от реални полицейски разпити.

Адвокатите на обвиняемите изтъкнаха, че пиесата е била подкрепена от руското министерство на културата и е получила наградата "Златна маска" - най-престижната театрална награда в Русия. През 2019 г. пиесата е била прочетена на затворнички в женски затвор в Сибир, а руската държавна служба за изпълнение на наказанията я е похвалила на своя уебсайт, отбеляза адвокатът на Петричук, цитирани от Асошиейтед прес.

Делото срещу Беркович и Петричук предизвиква възмущение в Русия. Отворено писмо в подкрепа на Беркович и Петричук бе подписано от над 16 000 души.