Пловдивският апелативен съд остави в ареста 19-годишния младеж от град Белово, обвинен, че е причинил тежката катастрофа край село Лозен, в която загина човек, а трима души бяха ранени. Магистратите потвърдиха мярката му за неотклонение „задържане под стража“, взета от Пазарджишкия окръжен съд. 

19-годишният водач е обвинен, че на 18.05.2023 г. при управление на лек автомобил „Ауди А3“, при движение по главен път от село Лозен в посока за град Белово, Пазарджишко, е навлязъл в лентата за насрещно движение и се е блъснал в „Опел Зафира“. При катастрофата е загинал един човек и са нанесени тежки телесни повреди на трима души.

Повдигнатото обвинение е за тежко престъпление, наказуемо с лишаване от свобода от 3 до 15 години.

Апелативните съдии изслушаха доводите на страните и след като обсъдиха събраните до момента доказателства, прецениха, че взетата от Окръжен съд – Пазарджик мярка за неотклонение „задържане под стража“ е най-адекватната за случая. Няма опасност обвиняемият да се укрие, тъй като има постоянен адрес, но има опасност да извърши престъпление при по-лека мярка за неотклонение. Справка от КАТ показва, че за една година, откакто има свидетелство за правоуправление, младежът има 18 нарушения на Закона за движение по пътищата. Според прокуратурата в автомобила му е намерена бутилка с райски газ и приспособление за пълнене на балони. Има свидетелски показания, че преди катастрофата обвиняемият e шофирал след употреба на райски газ. Друг свидетел, шофьор, е заявил, че малко преди катастрофата едва е избегнал удар със същата кола. Съдът счита, че престъплението, в което 19-годишният младеж е обвинен, а именно тежка катастрофа с един загинал и трима тежко ранени пострадали, е с доста висока степен на обществена опасност.

Определението на Апелативния съд е окончателно.