Съд в самопровъзгласилата се Донецка Република обвини петима чужденци за наемници. Трима от тях- британец, швед и хърватин могат да получат смъртни наказания. 

Петима мъже, включително трима от Великобритания, отрекоха да са наемници, биещи се с украинските сили срещу Русия, в руския прокси съд.

Украйна удари щаба на руските наемници „Вагнер“ на изток

Джон Хардинг, Дилън Хийли и Андрю Хил се изправиха пред съда в т. нар. Донецка народна република.

Хардинг, заедно със шведа Матиас Густафсон и хърватина Векослав Пребег, могат да бъдат осъдени на смърт, съобщават руски медии.

Съдът не е международно признат.

Наскоро той осъди на смърт двама британци и един марокански гражданин. Присъдите все още не са изпълнени.

Петимата мъже, които се явиха в понеделник, бяха отведени в съда в отцепнически регион на Украйна с белезници и черни чували на главите.

Киев: Вълна от обстрели поразява военни и граждански обекти по време на руската офанзива

Според руската информационна агенция ТАСС тримата мъже, изправени пред евентуална смъртна присъда, са били отведени в или близо до град Мариупол - украинският пристанищен град, превзет от руските сили след месеци на продължителна атака.

Те са обвинени в опит за "насилствено завземане на властта" и "участие във въоръжен конфликт като наемници".

Делата на всички петима мъже ще продължат да се гледат в началото на октомври, каза съдията, според съобщения в руски медии.

Украйна е евакуирала най-малко 3000 души от Донбас

Семейството и приятелите на британците твърдят, че те не са били наемници и призоваха те да бъдат третирани като военнопленници в съответствие с Женевските конвенции.

Международните договори защитават хората, които не участват в битки, като хуманитарните работници, и тези, които вече не могат да се бият, като военнопленниците, срещу „актове на насилие или сплашване“.

Бившият военнослужещ Хардинг, родом от Съндърланд, се биел заедно с украинските сили, откакто се премести в страната през 2018 г. През юли той се появи във видео, в което се обърна към премиера Борис Джонсън за помощ.

Хил се бие с международния легион на Украйна.

Зеленски призовава за евакуация на Донецка област

Хийли от Хънтингдън, Кеймбриджшър, е бил доброволец в Украйна като хуманитарна помощ според благотворителната организация Presidium Network, когато е бил заловен на контролно-пропускателен пункт през април, заедно с Пол Юри, който почина през юли, докато е бил задържан от подкрепяни от Русия сепаратисти.

Доминик Бърн от благотворителната организация призова мъжете да бъдат третирани хуманно. „Семейството на Дилън е много загрижено и притеснено“, каза той.

Русия: 40 украински военнопленници са убити от украински обстрел

„Шокиращо е да ги видиш в нещо, което е импровизиран съд, който всъщност няма никаква позиция в международното право.

„Те биват третирани напълно против Женевските конвенции и по много враждебен начин, транспортирани без да знаят къде се намират, така че това е напълно неприемливо.“

Чужди правителства отхвърлиха процесите като нелегитимни и няма да преговарят със самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Хърватското външно министерство заяви, че "отхвърля обвинението и не го счита за основателно и законно".

Украинците станаха апатични към воя на сирените

Министерството на външните работи на Обединеното кралство по-рано заяви, че осъжда експлоатацията на цивилни задържани за политически цели.

Същият съд през юни осъди Шон Пинър и Ейдън Аслин на смърт. 

Британците бяха заловени, докато се биеха за Украйна, бяха обвинени, че са наемници. Семействата им настояваха, че са дългогодишни членове на украинската армия, а не наемници.

Обединеното кралство и Украйна осъдиха присъдите за нарушаване на международните закони, защитаващи военнопленниците.

Киев: Последният бастион в Източна Украйна може да падне

В пристанищния град са били заловени още двама британци, но те не са заплашени от екзекуция. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм