Руското министерство на отбраната съобщи, че 40 украински военнопленници са били убити при украински обстрел на затвор в контролирания от сепаратистите Донецк.

5 загинали и 25 ранени при руски удари в украинския Кировоград

Длъжностни лица твърдят, че 75 други са били ранени при ракетен удар срещу затворническия лагер в Оленивка. За това съобщи BBC, но от медията твърдят, че не могат независимо да потвърдят това.

Украинската армия отрече да е извършила удара и вместо това обвини Русия, че е обстрелвала затвора. Те казват, че Москва се опитва да прикрие доказателства за изтезания на мястото.

Ужасяваща находка: Масов гроб с близо 30 тела открит в Сирия

„Руските окупатори преследваха своите престъпни цели, за да може по този начин да обвинят Украйна в извършване на „военни престъпления“ и да скрият изтезанията на затворници и разстрелите, извършени там по заповеди на окупационната администрация и командването на въоръжените сили на Руската федерация“, съобщи Генералният щаб на Украйна.

Зеленска: СЗО ни помагат с психологическа помощ, Украйна е под постоянен стрес

„Руският враг продължава своите пропагандни методи за водене на информационна война, за да обвини въоръжените сили на Украйна в обстрел на гражданска инфраструктура и население, прикривайки собствените си коварни действия.”

Кадри, излъчени по руската държавна телевизия, показват димящи останки от сграда, която изглежда съдържа човешки останки. Анализът предполага, че сградата е ударена със запалително устройство, а не с обикновена артилерия.

Даниил Безсонов, говорител на подкрепяната от Русия сепаратистка Донецка народна република, каза, че ударът е бил "пряко попадение в казарма, в която има затворници" и броят на убитите може да се увеличи.

Зеленски: Няма да спрем, докато не освободим и последния метър от нашата земя

Руското министерство на отбраната заяви, че ударът е бил извършен с артилерия Himars, произведена в САЩ, и обвини Украйна в "умишлено извършена" провокация.

Говорителят на министерството, генерал-лейтенант Игор Конашенков, също каза, че осем служители са били ранени при удара. Установено е, че редица украински войници, които се предадоха на руските сили след продължителна обсада на стоманодобивния завод Азовстал в Мариупол, бяха отведени в Оленовка.

Украйнската кампания за връщане на окупираната Херсонска област набира скорост

Войските издържаха на безмилостното руско нападение срещу обекта в продължение на седмици и се предадоха през май, след като използваха лабиринта от тунели на централата, за да се скрият от артилерийски и въздушни удари.

Украински официални лица казаха, че военнопленниците в Оленивка са били измъчвани.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм