Украйна е транспортирала най-малко 3000 души от обхванатия от сражения източен регион Донецк, откакто е започнала задължителна евакуация в навечерието на изтощителните зимни месеци, съобщи Киев. Това предаде БГНЕС. 

Тайният коз на Путин: Какви оръжия Русия все още не е използвала в Украйна?

"През последните шест дни бяха евакуирани повече от 3 000 граждани, включително почти 600 деца и 1 400 жени. Задължителната евакуация продължава", заяви Кирил Тимошенко.

Миналата седмица започна задължителна евакуация от източната Донецка област - която сега понася основната тежест на руската офанзива - защото правителството не очаква да може да я осигури с отопление през студените зимни месеци.

Зеленски призовава за евакуация на Донецка област

Тимошенко заяви, че след нахлуването на Русия през февруари около 1,3 млн. души са били евакуирани от Донецк, който от 2014 г. е под частичен контрол на подкрепяните от Русия сепаратисти.

"Сега на територията на региона има население от 350 000 души, включително 50 000 деца", добави той.

Много украинци в източната част на Донбас - включваща Донецк и Луганск - не желаят да напуснат, като се позовават на липсата на средства за започване на нов живот или на това, че няма къде да отидат.

Донецк и Луганск преживяха най-тежките боеве и силите на Москва превзеха повечето градове в двата разкъсвани от войната региона.

Президентството на Украйна съобщи, че през последното денонощие трима души са загинали и още 19 са били ранени при руските бомбардировки в целия регион.

В края на миналия месец украинският президент Володимир Зеленски призова хората да се съобразяват със заповедите, като заяви, че повече хора ще оцелеят във войната, ако избягат от настъплението на Русия. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм