Апелативният съд във Варна остави без уважение протест на прокуратурата срещу определение на Окръжния съд в Силистра, с което обвиняема в опит за убийство е била поставена под домашен арест. Мъжът, с когото тя живее на семейни начала, е бил прободен с нож.

Представителят на Апелативната прокуратура каза, че Доротея Н. е нанесла множество удари в тялото на пострадалия. С оглед тежестта на извършеното и на предвиденото наказание, законът предполага опасност от укриване и извършване на престъпление. Адвокатът бе категоричен, че подзащитната му не е имала нагласата да отнема човешки живот и според него се касае за причинени леки телесни повреди. Съжителството между обвиняемата и пострадалия е било белязано от конфликти, за което полицията и прокуратурата са били сигнализирани, посочи процесуалният представител.

Сред обстоятелствата, които Апелативният съд съобрази, е повдигнатото обвинение – за тежко умишлено престъпление, което Наказателният кодекс санкционира с между 10 и 20 години лишаване от свобода. Въззивният съдебен състав сподели извода на първата инстанция за наличие на обосновано подозрение за авторството на деянието. И тази инстанция не намира за реална опасността от укриване, тъй като жената има малолетно дете, постоянен адрес, работа. Но е налице риск от извършване на престъпление.

Определението, с което Апелативен съд – Варна потвърди като правилна мярката „домашен арест“ спрямо обвиняемата, е окончателно.