Варненският апелативен съд отхвърли като неоснователна жалбата на Емил В. срещу определение на Окръжен съд – Силистра, с което му е била отказана по-лека мярка за неотклонение.

Заедно с още двама мъже той е привлечен към наказателна отговорност за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, извършено в съучастие. На 7 юли тримата пътували в автомобил, който бил спрян за полицейска проверка край с. Айдемир. Иззети били 1948 гр. марихуана. 35-годишният мъж е многократно осъждан за престъпления, свързани с наркотици. Срещу него има висящо производство за същото деяние. През юли Варненският апелативен съд реши другите двама обвиняеми да търпят мярка „домашен арест“.

Съдът прие, че през последните месеци са събрани достатъчно доказателствени източници в подкрепа на тезата, че задържаният е свързан с престъплението, за което е привлечен. Въззивната инстанция не установи обстоятелства, които да разколебават обоснованото подозрение за съпричастността на Емил В. или да снижават опасността от извършване на престъпление при по-лека мярка за процесуална принуда.

За този съдебен състав няма съмнения, че задържането под стража, определено от Окръжния съд в Силистра, е законосъобразно. Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно.