Пловдивският общински съвет ще гласува днес апорта на 29% от акциите от Панаира от община Варна.  Ако решението бъде прието, бизнесменът Георги Гергов ще придобие 79% от Международното изложение - една от емблемите на Пловдив.

Общинските съветници от ДБ Пловдив ще настояват местният парламент да каже „против“ на сделката. Според тях, решението на ОбС на Пловдив ще е историческо, защото може да блокира окончателното превземане на емблематичния изложбен център от Гергов, но може и да му го подари.

Те ще настояват да се задейства предвидената в закона блокираща квота и така Пловдив да не е в ролята на безмълвен наблюдател по казуса.

В днешния ден от 13 часа е насрочено и Общото събрание на акционерите на „Пълдин Туринвест“, на което да се приеме Община Варна като акционер. От ДБ ще искат решението от събранието да бъде обжалвано.

От сдружение „Бизнесът за Пловдив“ също настояват Община Пловдив и Общинският съвет да се възползват от защитата, дадена им в закона, срещу действия, непосредствено засягащи Панаира, които биха довели до загубата на общински и държавни механизми за влияние и контрол върху бъдещето на емблематичното международно изложение.

Надяваме се, че всички общински съветници и кметът Здравко Димитров да подходят отговорно и със съзнанието на пловдивчани, предопределящи съдбата на града ни и конкретно на „Пловдивския панаир“, се казва още в писмото на сдружението.

Още новини от Варна