С провал завършиха поредните два опита на Общинския съвет в Пазарджик за избор на председател, направени по време на проведеното вчера късно следобед заседание. То пък е поредно продължение на започналото на 16 ноември първо заседание, в което най-важната задача на местния орган е именно да излъчи председател. Отново нито един от номинираните - Найден Шопов от ГЕРБ и Таня Колчакова-Янева от „Продължаваме промяната-Демократична България“ не получи необходимите 21 гласа. А протестният вот с невалидни бюлетини се увеличи от три на четири.

Не помогнаха гласовете от залата, които припомниха, че на старта на мандата и на прага на новата година предстоят много важни задачи, зависещи от работата на съветниците. От трибуната Таня Колчакова дори определи невалидните бюлетини като саботаж. Тя визира съветничка, която открито заявявала, че ще пусне невалидна бюлетина.

„Слушаме политически централи, а не обществен интерес.  Общинският съветник има същият дълг, който имат всички служещи на обществото, трябва да си дадем сметка, че отвън има хора, които имат нужда от нас, има належащи проблеми, които трябва да бъдат решавани, трима души в тази зала саботират всички ни“ - емоционално каза тя. Въпреки призива да се прояви разум, при последвалото пето гласуване тримата с невалидни бюлетини станаха четирима и вотът отново се провали.

Така след повече от три часа безплодна работа, приключила след 20:00 часа вечерта, съветниците взеха решение да се съберат отново днес от 12:00 на обяд, като отново единствената им задача е да изберат председател.

Припомняме, че след тържествената сесия и полагането на клетва, проведени на 16 ноември, бяха издигнати няколко кандидатури, от които най-много гласове, но недостатъчно, събраха Найден Шопов и Таня Колчакова. В последвалите още две гласувания отново нито един от тях не получи подкрепата на повече от половината съветници - 21 гласа.

Така работата на местния орган на власт буксува вече почти две седмици. Това се случва на фона на политически престрелки между стария кмет Тодор Попов и новия Петър Куленски, на изтичащ договор за сметопочистване и изтекъл - за зимно поддържане, както и на още ред други проблеми, чието решаване не търпи отлагане.